Boek
Nederlands

De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist : enkele velosofische overpeinzingen

De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist : enkele velosofische overpeinzingen

De geschiedenis van het fietsen gekoppeld aan wat schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) heeft geschreven over zijn passie voor fietsen.
Titel
De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist : enkele velosofische overpeinzingen
Auteur
Patrick Cornillie 1961-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Ellezelles]: Les Îles, 2018
143 p. : foto's
Aantekening
Bevat ook het verhaal Mijn rijwiel, uitgegeven in 1915 in de reeks Veen's gele bibliotheek
ISBN
9789491545542 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het woonhuis van de beroemde schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) in Ingooigem (West-Vlaanderen), Het Lijsternest, verblijven ieder jaar uitverkoren schrijvers enkele weken in de wintermaanden. In 2016 viel die eer onder anderen toe aan Patrick Cornillie (1961), schrijver en sportjournalist. Hij is vooral gecharmeerd van Streuvels’ boekje ‘Mijn Rijwiel’ uit 1915. De tekst van dit werk is achter in het boek van Cornillie opgenomen. Streuvels was een van de eerste fietsers eind 19e eeuw en is dat zijn verdere leven gebleven. Hij schreef ‘… zeker is ‘t, die zich eens op een rijwiel waagt, blijft er aan plakken!’ Het leuke van het boekje van Cornillie is, dat de ontstaansgeschiedenis van de fiets uitgebreid aan de orde komt. Ook wat er in de oorlogen met fietsen gebeurde en gedaan werd. En verder hoe het ‘koersen’ opkwam. Zeer leesbaar, mooi gebonden uitgegeven en verlucht met een aantal foto's.

Over Patrick Cornillie

Patrick Cornillie (Roeselare, 11 april 1961) is een Vlaamse dichter en schrijver, journalist en auteur van sportboeken en fietsgidsen. Hij woont en werkt in Lichtervelde.

Biografie

Cornillie was leraar in het buitengewoon secundair onderwijs, daarna redacteur bij de Krant van West-Vlaanderen. In 1995 schreef hij over zijn ervaringen in het buitengewoon onderwijs een jeugdroman met de titel Buitengewoon. In Lichtervelde staat aan de bibliotheek een bronzen beeld van een accordeonspeler, gegoten door Ron Deblaere met daaronder het gedicht 'De Liedjeszanger' van Cornillie.

Sedert 1998 is hij freelance-journalist en auteur en leverde bijdragen aan Cyclo Sprint, De nieuwe Fietser, Er op Uit Magazine, de Krant van West-Vlaanderen, Titanen, Etappe, The Low Countries (Ons Erfdeel) en Grinta. Van Cornillie verschenen (wieler)gedi…Lees verder op Wikipedia