Boek
Nederlands

Freddy Maertens : album van een wielerfenomeen

Freddy Maertens : album van een wielerfenomeen

Fotobiografie van de Belgische wielrenner Freddy Maertens (1953-).
Onderwerp
Maertens, Freddy
Titel
Freddy Maertens : album van een wielerfenomeen
Auteur
Patrick Cornillie 1961-
Taal
Nederlands
Uitgever
Eeklo: De Eecloonaar, 2003
248 p. : ill.
ISBN
90-74128-94-7
Plaatsingssuggestie
618.54 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Freddy Maertens (geboren in 1953) was professioneel wielrenner van 1972 tot 1987. Deze Belgische sprinter werd ondermeer tweemaal wereldkampioen in 1976 en in 1981, won 15 etappes in de Tour de France en behaalde daarin drie keer de groene trui. De eindsprint was dus zijn grote kracht, maar dat Maertens ook kon klimmen, bewees hij met zijn eindoverwinning in de Ronde van Spanje van 1977, waarin hij maar liefst 13 etappes won. Hij bereikte zijn imposante erelijst door een combinatie van talent, kracht, doorzettingsvermogen en vooral koersinzicht. In zijn beste jaren was hij zelfs regelmatig te sterk voor Eddy Merckx. In dit gebonden hommageboek worden de ups en downs (want die waren er zeker ook in zijn leven) van zijn wielercarrière in enkele honderden zwartwitfoto's met bijschriften uit de doeken gedaan. Tenslotte bevat deze fotobiografie een zevental korte artikelen als eerbetoon aan Freddy Maertens, die tegenwoordig werkzaam is voor het Belgisch Nationaal Wielermuseum in Roeselare.

Over Patrick Cornillie

Patrick Cornillie (Roeselare, 11 april 1961) is een Vlaamse dichter en schrijver, journalist en auteur van sportboeken en fietsgidsen. Hij woont en werkt in Lichtervelde.

Biografie

Cornillie was leraar in het buitengewoon secundair onderwijs, daarna redacteur bij de Krant van West-Vlaanderen. In 1995 schreef hij over zijn ervaringen in het buitengewoon onderwijs een jeugdroman met de titel 'Buitengewoon'. In Lichtervelde staat aan de bibliotheek een bronzen beeld van een accordeonspeler, gegoten door Ron Deblaere met daaronder het gedicht "De Liedjeszanger" van Cornillie. Sedert 1998 is hij freelance journalist en auteur en leverde bijdragen aan 'Cyclo Sprint', 'De nieuwe Fietser', 'Er op Uit Magazine', de Krant van West-Vlaanderen, 'Titanen', 'Etappe', 'The Low Countries' (Ons Erfdeel) en 'Grinta'. Van Cornillie verschenen (wieler)gedichten en verhalen in 'De Muur', 'Deus Ex Machina', 'Dietsche Warande & Belfort', 'Dighter…Lees verder op Wikipedia

Suggesties