Boek
Nederlands

Helden van het veld : het succesverhaal van de Belgische wereldkampioenen cyclocross 1966-2006

Patrick Cornillie (auteur), Patrieck Geldhof (auteur), Dries Vanysacker (auteur)

Helden van het veld : het succesverhaal van de Belgische wereldkampioenen cyclocross 1966-2006

Onderwerp
Veldrijden
Titel
Helden van het veld : het succesverhaal van de Belgische wereldkampioenen cyclocross 1966-2006
Auteur
Patrick Cornillie 1961- Patrieck Geldhof Dries Vanysacker
Taal
Nederlands
Uitgever
Roeselare: Roularta, 2006
154 p. : ill.
ISBN
90-8679-002-X (paperback) 9789086790029 (paperback)
Plaatsingssuggestie
618.54 (SISO) Veldrijden (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Naar aanleiding van een tentoonstelling in het Wielermuseum (Roeselare) over de rijke geschiedenis van het Belgische veldrijden verschijnt dit overzicht van de laatste 40 jaar cyclocross in België (1966 bracht met Erik De Vlaeminck de eerste Belgische wereldkampioen). Het is geschreven door drie ervaren wielerjournalisten. De eerste twee hoofdstukken behandelen het ontstaan van het veldrijden (in Frankrijk) en de wereldkampioenschappen die in België werden georganiseerd. Daarna volgen 18 portretten van Vlaamse wereldkampioenen bij de profs, beloftes en juniores. Ongenaakbaar bovenaan staat Erik De Vlaeminck (7 proftitels), verder komen aan bod o.a. Robert Vermeire, Roland Liboton, huidige rivalen Sven Nijs en Bart Wellens, en aanstormende talenten Kevin Pauwels en Niels Albert. De auteurs bieden telkens een goed gestoffeerd en vlot lezend verhaal, met nog stukjes interview, een palmaresfiche en vele, grote en kleine zwart-witfoto's. Met bibliografie, zonder register.

Over Patrick Cornillie

Patrick Cornillie (Roeselare, 11 april 1961) is een Vlaamse dichter en schrijver, journalist en auteur van sportboeken en fietsgidsen. Hij woont en werkt in Lichtervelde.

Biografie

Cornillie was leraar in het buitengewoon secundair onderwijs, daarna redacteur bij de Krant van West-Vlaanderen. In 1995 schreef hij over zijn ervaringen in het buitengewoon onderwijs een jeugdroman met de titel 'Buitengewoon'. In Lichtervelde staat aan de bibliotheek een bronzen beeld van een accordeonspeler, gegoten door Ron Deblaere met daaronder het gedicht "De Liedjeszanger" van Cornillie. Sedert 1998 is hij freelance journalist en auteur en leverde bijdragen aan 'Cyclo Sprint', 'De nieuwe Fietser', 'Er op Uit Magazine', de Krant van West-Vlaanderen, 'Titanen', 'Etappe', 'The Low Countries' (Ons Erfdeel) en 'Grinta'. Van Cornillie verschenen (wieler)gedichten en verhalen in 'De Muur', 'Deus Ex Machina', 'Dietsche Warande & Belfort', 'Dighter…Lees verder op Wikipedia

Suggesties