Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Dit is België : in tachtig meesterwerken

Patrick De Rynck (auteur)
+1
Dit is België : in tachtig meesterwerken
×
Dit is België : in tachtig meesterwerken Dit is België : in tachtig meesterwerken

Dit is België : in tachtig meesterwerken

Afbeelding en bespreking van tachtig werken van beeldende kunst van bekende Belgische kunstenaars door de eeuwen heen.
Titel
Dit is België : in tachtig meesterwerken
Auteur
Patrick De Rynck
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2010
206 p. : ill.
ISBN
9789025368135 (hardback)
Plaatsingssuggestie
736 (SISO) Landen ; Landen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

“Dit is België”: een wat provocerende titel in tijden waar het bestaan van België openlijk ter discussie wordt gesteld. Peter De Rynck geeft in dit werk een chronologisch overzicht van wat als Belgische kunst kan beschouwd worden. Het overzicht begint uiteraard bij de Vlaamse Primitieven, de eerste bloeiperiode van de Belgische kunst. Een verkeerde benaming overigens, want sommige kunstenaars waren Waal, zoals Robert Campin, waarmee het overzicht begint. Als eerste grote kunstenaar komt de geniale Jan Van Eyck aan bod, gevolgd door Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hugo van der Goes, Hans Memling en vele anderen. In de 16e eeuw is Pieter Brueghel een wat geïsoleerde figuur. De tweede grote bloeiperiode is de barok, met Pieter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Jacob Jordaens. Op het einde van de 19e eeuw breekt James Ensor door, voorloper van het surrealisme. De 20e eeuw kende Spilliaert, Wouters, Permeke, Magritte. Luc Tuymans is de belangrijkste grote schilder. Van de kunstenaars wo…Lees verder

Over Patrick De Rynck

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bram De Rynck

Patrick De Rynck (Poperinge, 15 maart 1963) is een Belgisch classicus, actief als auteur, bloemlezer, vertaler, recensent en (eind)redacteur.

Biografie

De Rynck studeerde klassieke filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1992 verzorgde hij met Andries Welkenhuysen zijn De Oudheid in het Nederlands, een bibliografische gids en in 1993 zijn eerste bloemlezing over Griekse en Romeinse literatuur. In 1997 debuteerde hij met een een interpretatie van verhalen uit de klassieke mythologie van het Oude Griekenland. In 1999 debuteerde hij als vertaler van een biografie over Karel De Grote en begon ook teksten te schrijven voor audiogidsen (voor kinderen en volwassenen) in opdracht van Vlaamse, Brusselse en Nederlandse musea.

Hij recenseert boeken in verband met de oudheid, sinds 1996 voor De Morgen en sinds 2000 in de Standaard der Letteren. Hij is soms ook te horen op VRT-radiozenders.

Als eindredacteur …Lees verder op Wikipedia

Suggesties