Boek
Nederlands

De schorpioenen van Kato Zagros

Patrick Lagrou (auteur), Marijke Meersman (illustrator)
+1
De schorpioenen van Kato Zagros
×
De schorpioenen van Kato Zagros De schorpioenen van Kato Zagros
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Samen met haar familie vertrekt Jolien voor een vakantie naar Kreta. In Griekenland ontmoet ze Nikos, die in de zomer in het hotel van zijn oom werkt; met hem beleeft ze spannende avonturen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Astrologie, Griekenland
Titel
De schorpioenen van Kato Zagros / Patrick Lagrou ; met ill. van Marijke Meersman
Auteur
Patrick Lagrou
Illustrator
Marijke Meersman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2004 | Andere uitgaves
91 p. : ill.
ISBN
90-448-0062-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit avonturenverhaal leest heel vlot. Enkele tekeningen illustreren het verhaal, maar ook de opbouw met veel korte hoofdstukjes die een tijdsaanduiding kregen als titel, bevordert de vlotheid. Anderzijds heb je als lezer toch te maken met een gevoel van voorspelbaarheid. Dat Jolien en Nikos samen één en ander zullen beleven én dat het goed zal aflopen, weet je eigenlijk al vrij snel.

In de eerste twee hoofdstukjes ontmoet je Nikos en verneem je al iets over de opgravingen. Daarna leren we Jolien en haar gezin kennen. Nikos komt in dit deel slechts in het verhaal als hij bij de Belgische familie is.

Een herkenbaar feit voor de lezer is dat waarbij hij tijdens een vakantie met een anderstalige kennismaakt. De taalbarrière is soms groot, maar allerlei middelen worden ingezet om die te overbruggen. Toevallig is er ook een Griek in dit afgelegen oord die Nederlands spreekt. Een galante oplossing, maar erg onwaarschijnlijk.

De taal in het verhaal is eenvoudig, maar mooi…Lees verder
Jolien reist met haar vader, moeder en jongere broertje per vliegtuig van België naar Kreta. Haar vader verwacht daar in de afgelegen baai van Kato Zagros de mooiste sterrenhemel van Europa te zien. In Griekenland ontmoet Jolien Nikos, die in de zomermaanden bij zijn oom in het hotel werkt. Samen ontraadselen ze het geheim van de vloek van de schorpioen. Het verhaal begint met een pakkende en spannende proloog (Nikos loopt vast in een grot met talloze schorpioenen op zijn hielen.) Vervolgens gaat er relatief veel aandacht naar de stereotiepe beschrijving van de gezinsleden, een kwebbelvriendin van mams en hun gezamenlijke vliegreis. Bovendien verweeft de auteur via paps nogal wat biologische, historische en sterrenkundige lessen in het geheel. Ondanks de vele verwijzingen naar de schorpioenen is de opgebouwde spanning in het verdere verloop van het verhaal veel minder voelbaar. Pas als Jolien en Nikos weer in de grotten met de schorpioenen vertoeven, slaat de verbeeldingsangst weer ev…Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties