Boek
Nederlands

Het geheim van de tempelier

Patrick Lagrou (auteur), Wim Euverman (illustrator)
+1
Het geheim van de tempelier
×
Het geheim van de tempelier Het geheim van de tempelier
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Tijdens de opgraving die de vader van Bart (12) leidt, wordt een oude inscriptie van de tempeliers gevonden. Daarmee begint een avontuur dat in Jeruzalem eindigt. Diep in de Tempelberg schuilt een gevaarlijk geheim. Met zwart-witfoto’s en kaarten van o.a. Jeruzalem. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Het geheim van de tempelier
Auteur
Patrick Lagrou
Illustrator
Wim Euverman
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
190 p. : ill.
ISBN
9789044826708 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 12-jarige Bert helpt zijn vader bij archeologische opgravingen in de buurt van de middeleeuwse verblijfplaats van de tempeliers in Vlaanderen. Zij vinden een stenen plaat met inscriptie. Dat brengt Bert via Frankrijk naar Israël. Hij wordt tegengewerkt door nietsontziende criminelen, maar ondervindt steun uit geheel onverwachte hoek. Er zijn naast tekeningen en kaarten van de Tempelberg ook foto’s opgenomen van onder meer de situatie in Jeruzalem nu. In de inleiding wordt de geschiedenis van de joodse tempel geschetst. In het verhaal spelen de huidige spanningen in het Midden-Oosten een rol; een korte toelichting daarop had verhelderend gewerkt. Het spannende verhaal leest als een detective. Niet alle verhaallijnen worden uitgewerkt. Voor historisch geïnteresseerde lezers vanaf ca. 12 jaar.

Het geheim van de tempelier

De vader van Bert is archeoloog. Zijn team is volop bezig met opgravingen bij een tempelierhoeve in het West-Vlaamse dorpje Slijpe. Bert is nog maar twaalf jaar, maar mag heel vaak helpen. Hij toont ook veel interesse en is een pientere jongen. Bij de opgravingen vinden ze in een middeleeuws graf een stenen plaat met een inscriptie. Het lijkt een zeer bijzondere vondst. Jammer genoeg vinden andere mensen, met minder goede bedoelingen, dat ook. De plaat wordt gestolen en vanaf dan start er een spannend avontuur. Bert ontrafelt het geheim beetje bij beetje, maar daarvoor moet hij wel naar Jeruzalem reizen, samen met professor Slieman. Bert ontdekt er nog veel meer. Hij ontmoet voor het eerst zijn moeder en zelfs zijn tweelingbroer, waarvan hij totaal geen weet had. Elias stapt maar al te graag mee in het avontuur. Samen komen ze diep onder de Tempelberg terecht. Maar hun achtervolgers geven niet op ...

Patrick Lagrou deed zijn werk grondig. Hij reisde naar Israël en de Ard…Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit …Lees verder op Wikipedia