Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Jacht op de kattenbeul

Patrick Lagrou (auteur)
+1
Jacht op de kattenbeul
×
Jacht op de kattenbeul Jacht op de kattenbeul

Jacht op de kattenbeul

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Niels is anders. Hij houdt van computers, drones en katten. Zijn nieuwe klasgenote Yana is de eerste die hem begrijpt. Samen gaan ze op zoek naar een kattenbeul. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Jacht op de kattenbeul
Auteur
Patrick Lagrou
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
147 p.
ISBN
9789044825473 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 300 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Niels Decadt is een intelligente jongen die er al aan gewend is geraakt dat hij geen vrienden heeft, niemand in hem of zijn hobby’s is geïnteresseerd, en dat de klas al bij voorbaat gaapt als hij nog aan zijn spreekbeurt over helikopters moet beginnen. Zijn dag kan niet meer stuk als de nieuwe klasgenote Yana wel geïnteresseerd is. In een paar dagen tijd ontwikkelen ze een bijzondere band. Hoewel het woord niet expliciet wordt genoemd, weet Yana alles van de eigenaardigheden van Niels, omdat haar broertje autistisch is. Parallel aan de kennismaking tussen Niels en Yana loopt het verhaal over de mishandeling van en moord op katten in het dorp. Er worden verschillende daders aangewezen, maar uiteindelijk zijn het Niels, Yana en nog twee klasgenoten die het raadsel met veel moed en vernuft oplossen. Spannend opgebouwd detectiveachtig verhaal, dat tegelijkertijd realistisch en fantasievol is. In het verhaal kunnen twee boodschappen gelezen worden: heb respect voor dieren én leer een ander…Lees verder

Jacht op de kattenbeul

Er komt een nieuwe leerling in de klas van Niels: Yana. Ze krijgt een plaatsje naast Niels, hij voelt zich er niet zo goed bij. Hij maakt immers niet zo gemakkelijk contact met anderen. Hij zit het liefst alleen, heeft niet veel vrienden en wordt af en toe gepest. Hoewel hij zeer intelligent is, begrijpt hij dikwijls de opdrachten in de klas niet. Maar met Yana klikt het algauw, ze is de eerste die hem echt begrijpt. Als er in hun buurt katten verdwijnen en dood teruggevonden worden, gaan ze samen op zoek naar de dader.

Een doorsnee verhaal, matig spannend. Dat Niels autistisch is, wordt beetje bij beetje duidelijk in de loop van het verhaal. Kenmerken van autisme worden hier op een goede manier in het verhaal verwerkt, zonder dat ze het verhaal gaan overheersen. Er is ook een kort nawoord door de Vlaamse Vereniging Autisme. Op laatste pagina staan namen van bekende personen van wie men vermoedt dat ze kenmerken hadden van autismespectrumstoornis, dit is echter enkel een…Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia