Boek
Nederlands

Victoria

Patrick Lagrou (auteur), Siegfried Vynck (illustrator)
Marijn en Talitha, hun dochtertje Victoria en de chimpansee Chouchou reizen naar Haïti voor een bezoek aan Talitha’s ouders. Bij aankomst blijkt het gebied uitgestorven en verwoest. Ze ontmoeten een paar doodsbange mensen die weigeren te praten. Hebben de voodootovenaars en zombies opnieuw toegeslagen?
Onderwerp
Haïti, Dolfijnen
Titel
Victoria
Auteur
Patrick Lagrou
Illustrator
Siegfried Vynck
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
214 p. : ill.
ISBN
9789044817959 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 250 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In Victoria, het tiende boek in de 'Dolfijnenkind'-serie van Patrick Lagrou, zijn Marijn en Talitha eindelijk terug samen en zijn ze met hun kind onderweg naar Haïti, het land van Talitha’s familie. Victoria is de naam die Marijn en Talitha aan hun pasgeborene hebben gegeven, maar het is ook de naam van het slavenschip waarmee Talitha’s voorouders vervoerd zijn geweest en de naam van het dorp dat deze gebouwd hebben na hun ontsnapping. Op de heenweg vertelt Talitha deze geschiedenis van haar volk en spreekt ze over voodoo, die diep in de cultuur is ingebed. Terwijl Marijn zich hiermee probeert te verzoenen, merkt hij dat er iets vreemd aan de hand is met de omgeving. Waar zijn alle dorpelingen naartoe? En waar komen ’s nachts die vreemde geluiden vandaan? Het blijkt dat een oude bekende zich probeert te wreken en het project met stevia, dat de dorpelingen van Victoria hebben opgestart, heeft hier iets mee te maken. Marijn zal de hulp van zijn totemdier goed kunnen gebruiken om …Lees verder
De inmiddels 20-jarige Marijn, Talitha en hun dochtertje Victoria reizen naar Haïti om met Talitha’s familie kennis te maken. Onderweg vertelt ze waar de familienaam Victoria vandaan komt (de getekende stamboom van haar voorouders staat voorin). Heen en weer springend in de tijd, boven elk hoofdstuk staat plaats en jaar vermeld, wordt de geschiedenis van Talitha’s voorouders en daarmee de geschiedenis van Haïti levendig en met compassie verteld, beginnend bij de Afrikaanse geronselde slaven (wereldkaart op dubbele pagina met de route van het slavenschip). Het is een aangrijpend verhaal over onderdrukking en uitbuiting, maar de voodoo cultuur hebben de bewoners van Haïti behouden. Daarmee wordt het verhaal spannender en geheimzinniger. Als het huis waarin Marijn en Talitha logeren tijdens hun zoektocht naar de verdwenen dorpsbewoners in brand wordt gestoken, weet Marijn dat zijn vijanden naar hem op zoek zijn. In dit tiende deel uit de Dolfijnenkind-serie wordt vaak verwezen naar eerde…Lees verder

Victoria

'Victoria' is het tiende deel van de Dolfijnenreeks van Patrick Lagrou. De tijd van de volgende generatie is aangebroken want Victoria is het dochtertje van Marijn en zijn vriendinnetje Talitha. Ze willen hun baby nu voorstellen aan de familie van Talitha, die in het dorpje La Victoire in Tahiti woont. Daar is echter iets vreemds aan de hand want de hele omgeving van het dorp lijkt uitgestorven en de plantjes op de velden zijn overal aan het verschrompelen. Vóór Marijn en Talitha het goed beseffen worden ze meegesleept in een akelig avontuur met voodoopraktijken en zombies, dat vooral blijkt te draaien rond de uitbuiting van de Haïtianen op de grote suikerrietplantages.
Tussendoor krijgt de lezer informatie over de voorgeschiedenis van Thalita’s familie, rechtstreekse afstammelingen van zwarten die in de negentiende eeuw in Sierra Leone in West-Afrika werden gevangen genomen door slavenhandelaars. Uit de flash-backs wordt duidelijk dat de namen Victoria en La Victoire alles beha…Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties