Boek
Meertalig

Homerische miniaturen : 150 vergelijkingen uit Ilias & Odyssee

Patrick Lateur (samensteller), Kristoffel Demoen (nawoord), Patrick Lateur (vertaler)
Verzameling van 150 poëtische vergelijkingen uit de ‘Ilias’ en ‘Odyssee’ in het origineel met vertaling in het Nederlands.
Titel
Homerische miniaturen : 150 vergelijkingen uit Ilias & Odyssee
Samensteller
Patrick Lateur
Nawoord
Kristoffel Demoen
Vertaler
Patrick Lateur
Taal
Meertalig, Klassiek Grieks (tot 1453), Nederlands
Oorspr. taal
Klassiek Grieks (tot 1453)
Uitgever
Leuven: P, 2017
174 p.
ISBN
9789492339478 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Homerische vergelijkingen zijn beroemd en berucht bij ieder die op school Homerus heeft moeten vertalen of ooit Homerus heeft gelezen. De uitvoerige vergelijkingen in de ‘Ilias’ en ‘Odyssee’ van deze Griekse eposdichter beginnen steevast met 'zoals'. Zij voeren de lezer vervolgens weg van de handeling in een poëtische schildering van de natuur en de dierenwereld. Zo worden Griekse helden geregeld vergeleken met leeuwen, die vervolgens vele regels lang worden beschreven. 150 Van deze poëtische miniaturen zijn nu verzameld en in het origineel met fraaie Nederlandse vertaling gebundeld door twee Vlaamse classici. Een plezier om te lezen voor ieder die met het werk van Homerus heeft kennisgemaakt. Goed, maar vrij gespecialiseerd.

Over Patrick Lateur

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tahitianbe

Patrick Lateur (Beveren-Leie, 27 december 1949) is een Vlaams classicus en dichter.

Hij studeerde klassieke filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven en was van 1973 tot 2007 leraar Grieks en Latijn aan het Sint-Vincentiusinstituut in Gijzegem (Aalst). Als auteur debuteerde hij op latere leeftijd met de dichtbundel Catacomben (1991), de bloemlezing Muze, zeg me... (1993) en de vertaling van het Pervigilium Veneris (1996). Naast dichtbundels, vertalingen en bloemlezingen levert hij ook redactioneel werk met onder meer een leeseditie van het gebundeld en nagelaten dichtwerk van Anton van Wilderode. Eind 2004 werd hij opgenomen in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren in opvolging van Hubert van Herreweghen. Hij was hoofdredacteur van Kunsttijdschrift Vlaanderen van 1995-2004, en is lid van diverse literaire genootschappen, o.m. het Guido Gezellegenootschap en het Stijn Streuvelsgenootschap. Hij publiceerde gedichten, vertal…Lees verder op Wikipedia

Suggesties