Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Toscane : een literaire ontdekkingsreis

Patrick Lateur (auteur)

Toscane : een literaire ontdekkingsreis

In de reeks:
Bloemlezing van teksten uit de binnen- en buitenlandse literatuur van heden en verleden over de Italiaanse streek Toscane.
Titel
Toscane : een literaire ontdekkingsreis
Auteur
Patrick Lateur
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2002
288 p. : ill.
ISBN
90-806-7591-1
Plaatsingssuggestie
Italië 995.3 (SISO) Italië ; Toscane (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 40 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op weinig plaatsen in de wereld vind je zo'n sterke concentratie aan cultuur als in Toscane. Vooral de sculptuur, schilderkunst en architectuur uit de renaissance blijven de moderne mens boeien. Daarbij komt nog de schoonheid van het landschap. Deze combinatie lokt jaarlijks duizenden toeristen en kunstliefhebbers naar de streek. Toscane heeft ook schrijvers uit alle perioden van de geschiedenis en uit alle windstreken geboeid. De Italiaanse literatuur vindt trouwens met Dante haar oorsprong in Toscane, meer bepaald in Firenze.

De classicus Patrick Lateur heeft een bloemlezing gemaakt van de beste literaire teksten over Toscane. Voordien deed hij dit reeds voor Rome (Alle schrijvers leiden naar Rome -- Li 2001, p. 85). Niet alleen Italiaanse auteurs schreven over Toscane, een belangrijk deel van het boek wordt door Angelsaksische schrijvers ingenomen. Maar ook de Nederlandstalige literatuur ontbreekt niet: Hella S. Haasse, Van Wilderode, Couperus.

We trekken in he…Lees verder
De bedoeling van dit boek is: de reiziger te helpen onder de indruk te komen van al het moois dat Toscane biedt, zo lezen we in de Inleiding. De Proloog, uit Marcel Proust, moedigt hiertoe niet aan, maar de meeste van de bijna honderd volgende stukjes wel degelijk, als ze over de desbetreffende plek zelf gaan tenminste en niet te veel er met de haren bijgesleept zijn. Ze zijn ontleend aan schrijvers van alle tijden, van Cicero tot Aldous Huxley, en allerlei landen. Nederland en Vlaanderen zijn ruim vertegenwoordigd, met onder meer Rosita Steenbeek, Hélène Nolthenius en Paul Claes. Het boek is geen reisgids - het is trouwens loodzwaar - maar een, grotendeels prettig, leesboek. Met mooie zwartwitfoto's uit de jaren '60 van Gianni Berengo Gardin. Registers en een lijst van uitgaven waaruit geput is, ontbreken niet. Helaas wel elke informatie over de uitverkoren schrijvers. De samensteller maakte al eerder een soortgelijk boek: 'Alle schrijvers leiden naar Rome'*. Paperback; vrij kleine …Lees verder

Over Patrick Lateur

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tahitianbe

Patrick Lateur (Beveren-Leie, 27 december 1949) is een Vlaams classicus en dichter.

Hij studeerde klassieke filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven en was van 1973 tot 2007 leraar Grieks en Latijn aan het Sint-Vincentiusinstituut in Gijzegem (Aalst). Als auteur debuteerde hij op latere leeftijd met de dichtbundel Catacomben (1991), de bloemlezing Muze, zeg me... (1993) en de vertaling van het Pervigilium Veneris (1996). Naast dichtbundels, vertalingen en bloemlezingen levert hij ook redactioneel werk met onder meer een leeseditie van het gebundeld en nagelaten dichtwerk van Anton van Wilderode. Eind 2004 werd hij opgenomen in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren in opvolging van Hubert van Herreweghen. Hij was hoofdredacteur van Kunsttijdschrift Vlaanderen van 1995-2004, en is lid van diverse literaire genootschappen, o.m. het Guido Gezellegenootschap en het Stijn Streuvelsgenootschap. Hij publiceerde gedichten, vertal…Lees verder op Wikipedia

Suggesties