Boek
Frans

Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier : roman

Patrick Modiano (auteur)

Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier : roman

In de reeks:
Nrf
Genre:
Twee jonge mensen menen het adresboekje van een schrijver gevonden te hebben en slepen hem mee in hun zoektocht naar een zeker persoon.
Titel
Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier : roman
Auteur
Patrick Modiano
Taal
Frans
Uitgever
[Paris]: Gallimard, 2014
145 p.
ISBN
9782070146932 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vereenzaamde schrijver Jean Daragane wordt door iemand gebeld die zijn verloren adresboekje heeft teruggevonden. Bij het contact dat aldus ontstaat blijkt de vinder geïnteresseerd te zijn in een persoon die hij in het boekje tegenkwam en over wie hij juist een onderzoek zou willen doen. De ontmoeting voert Daragane van wie men aanvankelijk vermoedt dat hij aan geheugenverlies lijdt terug in de tijd, waarbij geleidelijk de mist optrekt over vergeten gebeurtenissen en raadsels die je als kind voor normaal hield. In eenvoudige, heldere stijl met veel exacte plaatsbepalingen om zich aan vast te klampen in het drijfzand van de herinnering duidt Modiano (1945) aldus een onbegrepen episode uit het verleden, die misschien ook slechts in de droom bestond. Zijn romans zijn zoektochten naar een schimmig en schuldig verleden en ook in zijn laatste roman wijkt de auteur zo weinig af van zijn beproefde recept dat hij bijna tot zijn eigen ghostwriter is geworden.

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia

Suggesties