Boek
Nederlands

Twee broers, drie levens

Paul Arnoldussen (auteur), Hans Olink (auteur)
Titel
Twee broers, drie levens
Auteur
Paul Arnoldussen Hans Olink
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Lubberhuizen, 2008
264 p. : ill.
ISBN
9789059371002
Plaatsingssuggestie
Nederland 737.8 (SISO) Beeldende kunstenaars ; Beeldende kunstenaars (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 5 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Biografie van de gebroeders Pieck. Henri en Anton waren een twee-eiige tweeling. Ze groeiden na hun middelbare schooltijd uit elkaar. Anton werd de bekende Nederlandse illustrator, bekend van sprookjesboeken, kerstkaarten en de Efteling. Dat werk heeft hij jarenlang gecombineerd met een baan als tekenleraar. Henri, eveneens een getalenteerd tekenaar, werd illustrator en ontwerper van tentoonstellingen in combinatie met spionagewerk voor Rusland als gevolg van zijn communistische sympathieën. De hoofstukken met de bekende feiten uit het leven van Anton worden, nagenoeg zonder verband, afgewisseld door langere stukken met de chronologische opsomming van de subversieve contacten van Henri, zijn buitenlandse reizen en zijn verblijf in Buchenwald. Met enkele zwart-witafbeeldingen in de tekst. Twee losse verhalen, geen analyse van het werk van Anton, geen inzicht in de eigenlijke spionageactiviteiten.

Over Paul Arnoldussen

Paul Arnoldussen (1949) is een Nederlandse schrijver en journalist. Vanaf december 1981 tot mei 2014 werkte hij bij dagblad Het Parool, daarvoor van 1975 tot 1978 bij uitgeverij Sjaloom. Van 1971 tot 1973 was hij leerling-journalist bij de Volkskrant. Hij is een van de oprichters van de tweewekelijks verschijnende - papieren - opiniekrant Argus, waarvan het eerste nummer op 7 maart 2017 verscheen. Met Rudie Kagie, een andere initiatiefnemer, vormt hij de hoofdredactie.

Hij schreef onder meer Amsterdam 1928, over de Olympische Spelen van dat jaar, en verzorgde de bundel Stadsgezichten, honderd grote Amsterdammers uit de twintigste eeuw (1999). Hij is samensteller van de serie Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen. Die van hiernaast en van de overkant, Engelse drop, straf en beesten in Europa is een kinderboek van hem, Marja Baeten en Joep Bertrams. Samen met zanger/schrijver Rick de Leeuw (voorheen Tröckener Kecks) en Sas…Lees verder op Wikipedia