Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het boek der illusies : roman

Paul Auster (auteur), Mea Flothuis (vertaler)
Een Amerikaanse professor, die zijn vrouw en zoontjes heeft verloren bij een vliegtuigongeluk, zoekt troost in het bestuderen van het leven van een vergeten komiek uit de nadagen van de stomme film.
Onderwerp
Illusies
Titel
Het boek der illusies : roman
Auteur
Paul Auster
Vertaler
Mea Flothuis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The book of illusions
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2010 | Andere uitgaves
278 p.
ISBN
9789029565189 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het leven van David Zimmer, hoogleraar vergelijkende literatuurwetenschap in Vermont, verkeert in een impasse nadat zijn vrouw en zoontjes zijn verongelukt. Als hij voor het eerst weer lacht bij het zien van een scène uit een stomme film van ene Hector Mann, een bescheiden komiek uit de jaren twintig, raakt hij geïntrigeerd door deze in 1929 van de aardbodem verdwenen acteur/regisseur. Hij schrijft een boek over hem en ontvangt dan de uitnodiging Mann te bezoeken in New Mexico. Hij laat zich overtuigen dat het geen grap is en komt steeds meer te weten over wat er met Mann gebeurd is. De Amerikaanse schrijver Paul Auster (1947) maakte naam met de New York Trilogy (1984-1986). In deze nieuwe roman pakt hij vertrouwde thema's op als identiteit, toeval (noodlot), kunstenaarschap en de relatie kunst-werkelijkheid. Maar dit thematisch rijke boek gaat ook over schuld en boetedoening en over leven en dood. Weer toont Auster zich een meeslepend verteller, zelfs in de paar hoofdstukken die het …Lees verder

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werd gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectivev…Lees verder op Wikipedia