Boek
Nederlands

Het spinsel van de eenzaamheid ; Van de hand in de tand

Paul Auster (auteur), Annelies Eulen (vertaler), René Kurpershoek (vertaler)
Bundeling van twee autobiografische boeken van de Amerikaanse schrijver (1947).
Bevat
Titel
Het spinsel van de eenzaamheid ; Van de hand in de tand
Auteur
Paul Auster
Vertaler
Annelies Eulen René Kurpershoek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2009
303 p.
ISBN
9789029571227 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 12 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundeling van twee heel verschillend ontvangen autobiografische boeken van de Amerikaanse schrijver (1947). In het eerste gedeelte van de roman 'Het spinsel van de eenzaamheid' sterft de vader van de ik-figuur. Deze realiseert zich dat hij hem nooit echt gekend heeft, en probeert met foto's en herinneringen een beeld op te bouwen van hoe zijn vader was. Het tweede deel spitst zich meer toe op het sterfproces van de grootvader en het opgroeien van het zoontje van de verteller, beide handvatten voor overdenkingen over heden, verleden en herinneringen. De samenhang tussen beide delen begint de lezer gaandeweg wat te ontglippen. Een boek met kwaliteiten, maar soms eigenlijk gewoon saai. ‘Van de hand in de tand’ verscheen eerder in de Privé-domeinreeks en is een verslag van de eerste vijfendertig jaar van het leven van de schrijver. Na zijn afstuderen volgen allerlei freelance baantjes, o.m. op een olietanker; ook woont hij jaren in Parijs. Terug in Amerika lacht het geluk hem toe en gaat …Lees verder

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werd gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectivev…Lees verder op Wikipedia