Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Mr. Vertigo : roman

Paul Auster (auteur), Mea Flothuis (vertaler)
Een weesjongen wordt in de eerste helft van de 20e eeuw door een Hongaar met bijzondere gaven opgeleid om te leren vliegen.
Titel
Mr. Vertigo : roman
Auteur
Paul Auster
Vertaler
Mea Flothuis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Mr Vertigo
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2008 | Andere uitgaves
274 p.
ISBN
9789029566261 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 31 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Ik was twaalf jaar toen ik voor het eerst op water wandelde'. Met deze intrigerende mededeling begint de bijna tachtigjarige verteller Walter Rawley zijn bewogen autobiografie. Als negenjarig straatschoffie wordt hij uit de goot geplukt door meester Yehudi, een geheimzinnige Hongaarse jood, die belooft hem te leren vliegen. We hebben het dan over het jaar 1927, het jaar waarin Lindbergh met zijn Spirit of Saint Louis de oceaan overstak. Meester Yehudi neemt hem mee naar zijn boerderij in Kansas, waar de Indiaanse moeder Sioux het huishouden doet en waar verder nog de jonge geniale bultenaar Aesop woont. En na 33 zware beproevingen is Walt in staat tot levitatie. Met een spectaculaire vlieg-act trekken de meester en zijn pupil door het Amerika van de crisisjaren en maken geld als water. Tot Walt na elke voorstelling door onvoorstelbare hoofdpijn wordt overvallen en meester Yehudi op dramatische wijze aan zijn einde komt. Vanaf dat moment verliest de roman nogal aan kracht, hoewel er n…Lees verder

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werd gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectivev…Lees verder op Wikipedia