Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Orakelnacht : roman

Paul Auster (auteur), Ton Heuvelmans (vertaler)
In het New York van 1982 koopt een romanschrijver een behekst notitieboek; zijn fantasiee͏̈n rond een schrijver lijken werkelijkheid te worden.
Titel
Orakelnacht : roman
Auteur
Paul Auster
Vertaler
Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Oracle night
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2014 | Andere uitgaves
206 p.
ISBN
9789023487364 (paperback, ISBN sticker)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De wereld wordt geregeerd door toeval. Elke dag van ons leven worden wij belaagd door willekeur en dat leven kan ons ieder moment -- zonder aantoonbare reden -- worden afgenomen." Dit citaat uit Paul Austers nieuwste roman Oracle night (vert. Orakelnacht) vormt meteen het credo van zijn hele oeuvre waarin toeval telkens weer het leven van de personages flink door elkaar schudt. Ook in Collected prose, een uitgebreide selectie uit zijn non-fictie geschriften, wordt Austers obsessie met het begrip 'toeval' sterk benadrukt.

'Het rode notitieboekje' verscheen voor het eerst in 1992 en omvat een keten van 13 (!) anekdoten uit het persoonlijke leven van Auster waarin toevalligheden de hoofdrol spelen. Doorheen de jaren volgden nog drie kleinere ketens onder de titels 'Waarom zou je schrijven?' (1995), 'Blikschade' (2000) en 'It don't mean a thing' (2002). Gebundeld in Oefeningen in waarheid geven deze waargebeurde verhalen weer hoe sterk het schrijverschap…Lees verder
Schrijver Sidney Orr kijkt terug op een periode van ruim een week in 1982. Wonderbaarlijk hersteld van een ernstige ziekte, tracht hij zijn werk op te pakken. Hij koopt een notitieboek in een mysterieuze kantoorboekhandel en gebruikt dat voor de aanzet van een roman. Daarin tracht een literair redacteur die een mysterieus manuscript in de schoot geworpen krijgt, een nieuw leven te beginnen na door stom toeval aan de dood ontsnapt te zijn. Op zijn bekende wijze construeert de Amerikaanse auteur (1947) een web van verhalen. Tussen de verhalen ontstaan verbanden en vertrouwde Auster-elementen als identiteit, toeval en noodlot en de stad New York spelen daarbij een rol. Het spel met realiteit en fictie wordt versterkt door de uitgebreide voetnoten die uiteraard zelf ook fictie zijn. 'Orakelnacht' is tevens een roman over het schrijverschap, over de macht van het geschreven woord en de kracht van verhalen. Zo krijgt Orr pas grip op het geheim dat zijn vrouw meedraagt door een plausibele ve…Lees verder

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werd gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectivev…Lees verder op Wikipedia