Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
In de ijzige januarimaand van zijn 63ste winter schrijft Auster de geschiedenis van zijn lichaam. Het is een bespiegeling over ouder worden, maar meer nog over het leven, over zíjn leven in het lichaam van de man, de schrijver, de echtgenoot, het kind, de adolescent, de minnaar, de middelbare man, de dichter en de vertaler.
Titel
Winterlogboek
Auteur
Paul Auster
Vertaler
Ronald Vlek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Winter journal
Editie
2
Uitgever
Utrecht: De Arbeiderspers, 2012
191 p.
ISBN
9789029584838 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als de auteur bijna 64 is heeft hij het gevoel dat hij de winter van zijn leven nadert en kijkt hij impressiegewijs terug op dat leven. O.a. over zijn kindertijd toen hij en zijn zusje opgroeiden bij ouders die niet bij elkaar pasten, hun scheiding toen hij een tiener was, zijn ontwakende seksualiteit, zijn studietijd en vertrek naar Parijs. Dan beschrijft hij de huizen waarin hij woonde, zijn eerste vriendin, zijn mislukte eerste huwelijk en het tweede huwelijk met zijn grote liefde, de schrijfster Siri Hustvedt. Veel ruimte is er voor de plotselinge dood van zijn moeder in 2002, haar leven, drie huwelijken en de paniekaanvallen die hij na haar dood kreeg. Ten slotte schrijft hij over de rol van zijn vrouw in zijn leven en de tijdelijkheid van alles. De existentialistische/absurdistische romans en poëzie van de belangrijke Amerikaanse schrijver en dichter (1947) gaan vaak over mensen op zoek naar hun identiteit. In deze goedgeschreven, heel boeiende herinneringen laat hij oprecht zie…Lees verder

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werd gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectivev…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek