Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De dwergjes van Tuil

Paul Biegel (auteur), Mies Van Hout (illustrator)
+1
De dwergjes van Tuil
×
De dwergjes van Tuil De dwergjes van Tuil
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De dwergjes van Tuil leven met de bijen op de hei. Ze helpen elkaar eten te zoeken en zich te beschermen tegen de kou, de mensen en de kraaien. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Kabouters
Titel
De dwergjes van Tuil
Auteur
Paul Biegel
Illustrator
Mies Van Hout
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2021 | Andere uitgaves
116 p. : ill.
ISBN
9789025773830 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na het overlijden van Paul Biegel in 2006 besluiten uitgeverij Holland en uitgeverij Lemniscaat om de 'Biegel Bibliotheek' uit te brengen, waarin de komende jaren een twintigtal van zijn beste titels verschijnen in nieuwe edities.


De honderd dwergjes van Tuil wonen op de hei en zijn dol op de honing die ze uit paarse bloemen halen. Dan komen koningin Zwoe en haar bijen echter in een dennenboom wonen. Doordat nu ook de bijen honing verzamelen, hebben de dwergjes onvoldoende volle potjes om de winter door te komen. Dappere Kleine Pier van Tuil gaat naar de koningin en vraagt om een potje honing. De andere dwergjes zijn onder de indruk.


Zo begint het avontuurlijke verhaal van de dwergjes van Tuil. Verder redden de dwergen de bijen wanneer die opgesloten zitten in hun dennenboom, vinden ze een oplossing voor het hoge hek van gaas rond het land Verderop, waar de aardappelen, wortelen en salade staan die de dwergjes in de winter aan de ? voor de dwergen zeer grote ? k…Lees verder
De dwergjes van Tuil wonen op de hei en zijn dol op honing. Als er een enorme zwerm bijen in een dennenboom komt wonen, hebben de dwergjes een probleem. De bijen verzamelen namelijk ook honing. Kleine Pier weet bijna overal een oplossing voor. Dit is een van de avonturen die de dwergjes van Tuil in dit boek beleven. Ze helpen bijvoorbeeld de bijen wanneer de bijen opgesloten zitten in hun boom, gaan bij de konijnen op bezoek en Kleine Pier waakt over de cocons om ervoor te zorgen dat er niks mee gebeurt. Deel uit 'De Biegel Bibliotheek'. De verhalen, die voor het eerst verschenen in 1976, kunnen los van elkaar gelezen worden. Prettig leesbaar lettertype. De nieuwe sfeervolle, kleurrijke illustraties maken het boek erg aantrekkelijk. De illustraties lopen nog door als het verhaal al geëindigd is, waardoor de lezer langzaam het verhaal uitgeleid wordt. Mooie verzorgde uitgave met rode linnen band om het omslag. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

De dwergjes van Tuil

Dit boek is een gezamenlijke uitgave van de uitgeverijen Holland en Lemniscaat. De dwergjes verschenen voor het eerst in 1976 bij uitgeverij Holland. Met honderd zijn ze, de dwergjes van Tuil. Ze leven op de hei harmonieus samen met de bijen en de elfjes. De hoofdfiguur is de kleinste dwerg met de toepasselijke naam 'Kleine Pier van Tuil'. In 21 korte hoofdstukjes volg je de wederwaardigheden van de dwergjes. Dwergjes zijn dol op honing die ze uit de heidebloemen halen. Ze doen ook een soort winterslaap. Kleine Pier is een natuurvriend; hij observeert een vlinder die zich ontpopt en geeft haar de naam Daphne. Later gaat hij zich als een soort grootvader gedragen als Daphnes popjes uitkomen. Het laatste popje laat lang op zich wachten maar Pier waakt. En als de vlinder er eindelijk uitkomt, krijgt hij de naam Virgilius. Want eigenlijk zijn er 101 dwergen maar de honderdenéénste, Virgilius, is lang geleden op avontuur vertrokken. Pier kent hem alleen uit de vele verhalen die over hem…Lees verder

Over Paul Biegel

Paulus Johannes (Paul) Biegel (Bussum, 25 maart 1925 – Laren, 21 oktober 2006) was een Nederlandse schrijver, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn kinderboeken. Voor zijn werk ontving hij onder meer twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en een nominatie voor de Hans Christian Andersenprijs.

Biegel, de jongste zoon in een gezin van negen kinderen, groeide op in Bussum en Amsterdam. Als kind toonde hij meer interesse in buiten spelen dan in lezen, maar hij hield wel van de sprookjes van de gebroeders Grimm en de verhalen van Jules Verne. Het eerste verhaal van zijn eigen hand, getiteld De ontevreden kabouter, werd gepubliceerd in het nieuwsblad De Tijd toen de schrijver veertien jaar oud was. Na een mislukte poging om een carrière als pianist te beginnen, vertrok Biegel naar de Verenigde Staten. Daar schreef hij stukken voor The Knickerbocker Weekly. Na zijn terugkeer een jaar later werkte hij onder meer als redacteur voor de Avrobode…Lees verder op Wikipedia

Suggesties