Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Laatste verhalen van de eeuw

Paul Biegel (auteur), Fiel Van der Veen (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Verhalen over allerlei mensen en sprookjesachtige figuren. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Laatste verhalen van de eeuw
Auteur
Paul Biegel
Illustrator
Fiel Van der Veen
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Holland, 1999
222 p. : ill.
ISBN
90-251-0821-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Reuzen, kabouters, heksen, slimme oude vrouwtjes, weggelopen kinderen en allerlei andere onaangepaste lieden zwerven door de 19 verhalen in deze bundel. Heel verschillende gegevens vormen soms het uitgangspunt: een oud handschrift, een gedicht van Jan Hanlo, eilanden en echt bestaande verre oorden. Er wordt gezeild over woeste zeeën, mensen gaan dood of worden betoverd. Moed, brutaliteit en allerlei platte praat verrijken veel verhalen. De verhalen zitten vol geheimzinnigheid, spanning, gevaar, ontberingen en humor. De fantasie van de auteur blijkt onuitputtelijk. Het taalgebruik is rijk, met soms zelf verzonnen woorden en originele vergelijkingen. Lange verhalen (25 blz.) staan naast een geheimzinnig verhaal van één pagina (Kalán, Kalán). Boven elke bladzijde staat een fijngetekend zwart-witvignet waarin iets van het onderliggende verhaal wordt prijsgegeven. Gebonden in blauwe harde linnen kaft met een kleine illustratie in kleur. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Paul Biegel

Paulus Johannes (Paul) Biegel (Bussum, 25 maart 1925 – Laren, 21 oktober 2006) was een Nederlandse schrijver, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn kinderboeken. Voor zijn werk ontving hij onder meer twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en een nominatie voor de Hans Christian Andersenprijs.

Biegel, de jongste zoon in een gezin van negen kinderen, groeide op in Bussum en Amsterdam. Als kind toonde hij meer interesse in buiten spelen dan in lezen, maar hij hield wel van de sprookjes van de gebroeders Grimm en de verhalen van Jules Verne. Het eerste verhaal van zijn eigen hand, getiteld De ontevreden kabouter, werd gepubliceerd in het nieuwsblad De Tijd toen de schrijver veertien jaar oud was. Na een mislukte poging om een carrière als pianist te beginnen, vertrok Biegel naar de Verenigde Staten. Daar schreef hij stukken voor The Knickerbocker Weekly. Na zijn terugkeer een jaar later werkte hij onder meer als redacteur voor de Avrobode…Lees verder op Wikipedia