Boek
Nederlands

Het Atheïstisch woordenboek

Paul Cliteur (auteur), Dirk Verhofstadt (auteur)
Encyclopedisch overzicht van namen en begrippen die in verband staan met atheïsme, pseudowetenschap en irrationaliteit.
Onderwerp
Atheïsme
Titel
Het Atheïstisch woordenboek
Auteur
Paul Cliteur Dirk Verhofstadt
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2015
366 p. : ill.
ISBN
9789089244239 (paperback)
Plaatsingssuggestie
290 (SISO) Denken over religie (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Nederlandse rechtswetenschapper Paul Cliteur en de Vlaamse hoogleraar Media & Ethiek stelden samen het eerste Nederlandstalige 'atheïstische woordenboek' samen. Ze geven zelf toe dat het boek meer het karakter heeft van een encyclopedie en trekken de vergelijking met Voltaires 'Filosofisch woordenboek' (1764) en Anthony Graylings 'Ideas that Matter' (2009). Lemma's behandelen onderwerpen die te maken hebben met atheïsme, pseudowetenschap, religie en irrationaliteit. De meeste lemma's zijn zeer toegankelijk geschreven en geven heldere en compacte informatie, voorzien van literatuurverwijzingen en eindnoten. Veel aandacht is er voor de internationale sociale en politieke context van atheïsme vandaag. Ook vindt de geïnteresseerde biografische informatie van prominente Nederlandse en Vlaamse atheïsten. Het boek zou bij een volgende druk uitgebreid kunnen worden, want er ontbreken nu filosofische lemma's over bijvoorbeeld materialisme, naturalisme, natuurwetenschap, atheïstische spiritu…Lees verder

Over Paul Cliteur

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Paul Bernard Cliteur (Amsterdam, 6 september 1955) is een Nederlands rechtsfilosoof en voormalig politicus. Hij staat bekend om zijn rechts-liberale inslag, zijn atheïsme, republicanisme en inzet voor dierenrechten.

Cliteur is ook bestuurlijk en politiek actief. Zo was hij curator van de Teldersstichting (het wetenschappelijk bureau van de VVD) en van 1993 tot 1995 voorzitter van het Humanistisch Verbond. In 2001 was hij ambassadeur van de Stichting Varkens in Nood. Sinds 2015 is Cliteur verbonden aan de partij Forum voor Democratie, waar hij onder andere voorzitter is geweest van het wetenschappelijk bureau en de Raad van Advies. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017 was hij lijstduwer en van 2019 tot 2020 was Cliteur fractievoorzitter in de Eerste Kamer. In 2020 werd Cliteur benoemd tot vicefractievoorzitter in de Eerste Kamer. Op 25 november 2020 trad Cliteur af als lid van de Eerste Kamer; hij bleef wel lid van zijn partij.

Lees verder op Wikipedia