Daisy
Nederlands

De bijendans : gedichten

Paul Demets (auteur), Dirk Appels (verteller)
Gedichten over hoe de mens zich kan verhouden tot de verwarrende tijd waarin hij leeft, en over het samengaan van mens en natuur.
Titel
De bijendans : gedichten
Auteur
Paul Demets
Verteller
Dirk Appels  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2022
1 cd
Speelduur
1:04
Oorspr. uitgever
De Bezige Bij
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als een losgeslagen wolk

Paul Demets is een integer en toegewijd dichter. In De bijendans zijn de motieven van meer dan twintig jaar dichterschap gerijpt.

Als poëzie ontstaat uit een gezegend vertrouwen in het onvermogen van de taal om niet ambigue te kunnen zijn, dan is Paul Demets in ons taalgebied de dichter die dat onvermogen het uitbundigst eert. Al sinds zijn debuut laat hij de wankelmoedigheid van onze woorden horen in trillende metaforen, stapelingen van beelden en betekenislagen die de een soms op de heupen werken en een ander fascineren. Ikzelf behoor, voor alle duidelijkheid, tot de tweede categorie. In De bijendans, doortrokken van begrippen uit de wereld der imkers, rijpen de motieven die al meer dan twintig jaar in zijn dichterschap spelen en spoken uit tot een speels vervlochten dans, ogenschijnlijk los als een zwerm, maar uiterst doordacht: de vervreemding van de mens, van zichzelf, de ander, de natuur, de gammele korf van onze samenleving, de fragiliteit van ons organisme, de liefde, de sterfelijkheid, onze harde, knarsende wereld. Demets levert hiermee een van zijn sterkste bundels af. Een voorlopig besluit, ma…Lees verder

‘De bijendans’ is een dichtbundel over hoe we ons verhouden tot onszelf en tot de verwarrende tijd waarin we leven. Terwijl alt-right zijn extreme ideeën online poogt wit te wassen, zoekt links naar een nieuwe adem, en lijkt zichzelf kwijt te zijn. Onderwijl warmt het klimaat op en staat het recht van de mens op zelfbeschikking op gespannen voet met de afbladderende privacy. We kijken weg terwijl we zelf dreigen te verdwijnen. Paul Demets laat stemmen aan het woord die we liever niet horen, maar biedt ook een alternatief, waarbij mens en natuur samengaan. De gedichten in ‘De bijendans’ zijn geschreven in een zintuiglijke en lyrische stijl, met veel ruimte voor elementen uit de natuur. Geschikt voor poëzieliefhebbers in het algemeen. Paul Demets (1966) is een Belgische dichter en poëzierecensent. Zijn bundel ‘De bloedplek’ (2011) werd bekroond met de Herman de Coninckprijs.

Suggesties