Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Sector 20

Paul Dowswell (auteur), Ernst Bergboer (vertaler)
+1
Sector 20
×
Sector 20 Sector 20
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Oost-Berlijn, jaren zeventig: Alex wordt in de gaten gehouden, want zijn ideeën stroken niet met die van de Stasi. Hij wordt toegang tot onderwijs ontzegd en zijn vakantiebaantje wordt beëindigd. Zijn vrienden ontwijken hem. Met zijn ouders probeert hij de Muur te passeren.
Titel
Sector 20
Auteur
Paul Dowswell
Vertaler
Ernst Bergboer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sektion 20
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij Callenbach, 2017 | Andere uitgaves
255 p.
ISBN
9789026622366 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Oost-Berlijn, 1972-1973. Keuzevrijheid bestaat niet: de regerende SED wil elk individu tot de perfecte socialistische burger kneden. Met zijn lange haar, voorliefde voor Led Zeppelin en kritische houding tegenover het socialistische gedachtegoed, voldoet de zestienjarige Alex Ostermann niet aan dat beeld. Net als zijn oudere zus Geli, een fotografiestudente wier werk verwerpelijk, zelfs schadelijk genoemd wordt. Hun ouders zijn nochtans voorbeeldige burgers met een partijkaart. Toch discussiëren ze wel eens met hun kinderen en verbieden ze de West-Duitse televisiezenders niet. Hun trouw aan de partij lijkt eerder een rationele dan een ideologische keuze. De Stasi ziet Alex en Geli als een bedreiging. Hun dossier wordt de topprioriteit voor Sector 20, de afdeling die zich met dissidenten bezighoudt. Unterleutnant Kohl maakt het achtervolgen, bestraffen en heropvoeden van de kinderen Ostermann tot zijn levenswerk. Het gezin vlucht, maar zelfs in West-Berlijn zit de Stasi hen op de hiele…Lees verder
Alex Ostermann (ca. 16) woont in Oost-Berlijn. Het is 1972, de Koude Oorlog is in volle gang. Alex stelt steeds meer vragen bij ‘zegeningen’ van het communisme. Met zijn liefde voor de rockmuziek en zijn lange haren past hij niet langer binnen het systeem. Ook zijn zusje Geli zet zich steeds meer af tegen de heersende cultuur. Dat brengt uiteindelijk het hele gezin in de problemen. Ontsnappen lijkt mogelijk, maar is dat wel echt zo? Spannend doordat afwisselend het perspectief ligt bij Alex en bij de Stasi-medewerkers die subversieve elementen moeten opsporen. De lezer weet meer dan de personages. Ingewikkelde constructies van spionage en contraspionage. De proloog krijgt pas aan het eind betekenis. De couleur locale wordt versterkt door het gebruik van Duitse begrippen. Nadruk ligt op de uitwassen van het communisme. Met nawoord van de auteur, van wie o.a. ook '11 november'* verscheen. Voor wie de periode heeft meegemaakt enigszins voorspelbaar. Voor de generatie die is opgegroeid zo…Lees verder

Over Paul Dowswell

Paul Dowswell is een Britse schrijver (1957) die zowel fictie als non-fictie geschreven heeft. Hij schrijft vooral voor jongvolwassenen en kinderen. Hij heeft meer dan 60 boeken geschreven, meestal met geschiedenis als onderwerp, maar ook over geografie, natuurhistorie en wetenschap.

Achtergrond

Dowswell heeft meer dan 20 jaar in de journalistiek gewerkt. Hij werkt freelance na acht jaar bij Usborne Publishing. Daarvoor werkte hij bij Time–Life, BBC Books, Science Museum en 'the British Library Sound Archive'.

Bibliografie

Fictie

 • Bomber
 • The Adventures of Sam Witchall
 • Powder Monkey (2005)
 • Prison Ship (2006)
 • Battle Fleet (2007)
 • Ausländer (2009)
 • Cabinet of Curiosities (2010)
 • Sector 20 (2011)
 • Eleven Eleven (2012)
 • Wave (2016), vert. als Charlie en Eddie
 • Wolfskinderen(20…Lees verder op Wikipedia