Zondag 30 januari 1972 in Derry, Noord-Ierland loopt een geweldloze demonstratie voor gelijke rechten voor katholieken en protestanten volledig uit de hand wanneer de Britse ordestrijdkrachten het vuur openen en dertien mensen worden doodgeschoten
Onderwerp
IRA
Titel
Bloody Sunday / written and dir. by Paul Greengrass
Regisseur
Paul Greengrass
Componist
Dominic Muldowney 1952-
Acteur
James Nesbitt 1965- Tim Pigott-Smith 1946-2017
Taal
Engels
Uitgever
A-Film, 2007 | Andere uitgaven
1 dvd-video
Oorspr. opname
2002
Speelduur
107 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777038833
mooov
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit docudrama van de Engelse regisseur Paul Greengrass geeft een reconstructie van de gebeurtenissen op zondag 30 januari 1972 in de Noord-Ierse stad Londonderry, beter bekend als 'Bloody Sunday'. Een geweldloze demonstratie door katholieken voor gelijke rechten liep uit de hand, de Britse ordetroepen openden het vuur en doodden dertien demonstranten. James Nesbitt (Cold feet) speelt Ivan Cooper, de organisator van de mars. De Nederlandse recensenten oordelen zeer positief. Jann Ruyters (Trouw 30-1-'03): '(...) intense reconstructie (...) Het maakt van 'Bloody Sunday' een bijzondere bijdrage aan de geschiedschrijving.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad): '(...) realistisch en meeslepend (...).' De film won een Gouden Beer op het filmfestival in Berlijn. Als extra's onder meer een gesprek tussen Ivan Cooper en James Nesbitt.

Over Paul Greengrass

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door PS2pcGAMER

Paul Greengrass (Cheam, 13 augustus 1955) is een Brits filmregisseur, scenarioschrijver en producent.

Biografie

Paul Greengrass werd in 1955 geboren in Cheam (Surrey). Zijn vader was een zeeman in de koopvaardij en rivierloods. Zijn moeder was een onderwijzeres. Zijn broer, Mark Greengrass, is een bekende historicus.

Greengrass studeerde achtereenvolgens aan Westcourt Primary School, Gravesend Grammar School en Sevenoaks School. Nadien volgde hij de studierichting Engelse literatuur aan de Universiteit van Cambridge.

Carrière

Beginjaren

In de jaren 1980 ging Greengrass als regisseur en onderzoeksjournalist aan de slag bij World in Action, een actualiteitenprogramma van ITV. In 1987 schreef hij samen met Peter Wright, een topfunctionaris van de Britse inlichtingendienst, diens controversiële memoires …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek