Een dominee die in geloofscrisis verkeert raakt door zijn contact met een milieuactivist nog verder in verwarring.
Titel
First reformed
Regisseur
Paul Schrader
Acteur
Ethan Hawke 1970- Amanda Seyfried
Taal
Engels
Uitgever
Universal Studios, © 2018
1 dvd-video
Speelduur
ca. 108 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans, Spaans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Spaans, Italiaans, Engels voor doven en slechthorenden
EAN
5053083154622

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Drama van Paul Schrader (Adam resurrected; Mishima) met Ethan Hawke (24 hours to live). Ernst Toller is de dominee van een kleine protestantse geloofsgemeenschap in de stat New York. Hij verkeert in een geloofscrisis, mede doordat zijn zoon is gesneuveld in Irak, is ziek en verslaafd aan alcohol. Een jonge vrouw uit zijn kerk vraag hem om hulp voor haar man, een milieuactivist, die net uit de gevangenis is ontslagen. Door hun gesprekken raakt hij nog verder in crisis en overweegt zelf radicale actie. De recensenten geven 4-5 sterren. Kevin Toma (Volkskrant 25-7-’18): ‘(…) Kraakhelder vastgelegd, in koel belichte, nagenoeg vierkante kaders, heeft First Reformed de intensiteit van een zorgvuldig verwoorde, onheilszwangere biecht. En Ethan Hawke, iemand die je vanwege zijn jongensachtige schalksheid niet direct met priesterrollen associeert, is voortreffelijk als de voorganger die zijn eigen demonen probeert uit te drijven (…)’. Genomineerd voor een Gouden leeuw (Beste regie) in Venetië.

Over Paul Schrader

CC BY 2.0 - Foto van/door Montclair Film

Paul Joseph Schrader (Grand Rapids (Michigan), 22 juli 1946) is een Amerikaanse filmregisseur en scenarist. Hij wordt gezien als een van de hoofdfiguren in de Movie Brat-generatie van filmregisseurs, samen met Steven Spielberg, Brian De Palma, Martin Scorsese en George Lucas. Zijn essay Notes on Film Noir uit 1972 over de film noir is een vaak geciteerde bron in de filmliteratuur.

Levensloop

Schrader werd heel streng opgevoed volgens de principes van het calvinisme. Toen hij voor het eerst een film in de bioscoop zag, was hij al achttien jaar. De film heette The Nutty Professor en werd door de jonge Schrader niet geapprecieerd.

Hij studeerde eerst aan het Calvin College en trok dan naar de Columbia-universiteit, AFI Conservatory. In 1969 ontving hij zijn diploma als MFA (Master of Fine Arts). Met de hulp van Pauline Kael werd hij een criticus voor weekblad…Lees verder op Wikipedia