Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

China per trein

Paul Theroux (auteur), Tinke Davids (vertaler)
Verslag van een reis door de Chinese volksrepubliek in 1986/'87.
Titel
China per trein
Auteur
Paul Theroux
Vertaler
Tinke Davids
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Riding the iron rooster
Editie
18
Uitgever
Amsterdam: Olympus, 2013 | Andere uitgaven
496 p. : ill.
ISBN
9789046704295 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Verslag van een reis door China per trein. Gedurende een jaar reisde de schrijver tot in alle hoeken van het land (Tibet per bus). Hij sprak met andere reizigers, Chinezen en bezoekers en schetst een beeld van een zich snel moderniserende samenleving met alle problemen van dien. Dicht onder de oppervlakte ligt bij de Chinezen de herinnering aan de terreur van de Culturele Revolutie (1966-1976). De reis en het boek zijn van voor het neerslaan van de studentenbeweging in de zomer van 1989. Hoewel Theroux al wel aandacht heeft voor de onrust onder studenten, kon hij natuurlijk niet weten hoe het af zou lopen. Dat maakt het verhaal wel in sommige opzichten gedateerd (bijv. de positieve inschatting van Deng Xiaoping). Maar het blijft een lezenswaardig verslag zowel voor de toerist als voor andere geïnteresseerden in China. Een kaart voorin, verder geen illustraties. Kleine druk.

Over Paul Theroux

CC BY 3.0 - Foto van/door Ramnarasimhan

Paul Edward Theroux (Medford (Massachusetts), 10 april 1941) is een Amerikaans schrijver van reisverhalen en romans. Zijn bekendste werk is The Great Railway Bazaar (1975), een verhaal over een treinreis vanuit Groot-Brittannië door West- en Oost-Europa en Azië tot aan Japan en weer terug. Naast reisboeken schrijft hij fictie. Een bekende roman is The Mosquito Coast die werd verfilmd.

Levensloop

Theroux groeide op in zijn geboorteplaats in een katholiek gezin met zeven kinderen. Zijn vader was van Frans-Canadese en zijn moeder van Italiaanse afkomst.
In 1959 slaagde hij voor de middelbare school, waarop hij ging studeren aan de Universiteit van Maine. Daar was hij actief in de beweging tegen de Vietnamoorlog. Voor het beëindigen van de opleiding stapte hij over naar de Universiteit van Massachusetts, waar hij schrijflessen volgde. In 1963 studeerde Theroux af met een "Bachelor of Arts degree".
Aan de uni…Lees verder op Wikipedia