Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De tao van het reizen

Paul Theroux (auteur), Henk Schreuder (vertaler)
Reflecties op reizen, met quotes uit de (historische) reisliteratuur.
Onderwerp
Reizen
Titel
De tao van het reizen
Auteur
Paul Theroux
Vertaler
Henk Schreuder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The tao of travel
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2012
367 p. : ill.
Aantekening
Bevat een keuze uit eigen werk, afgewisseld met fragmenten uit het oeuvre van andere auteurs onder wie Vladimir Nabokov, Henry David Thoreau, Graham Greene, Ernest Hemingway en vele anderen. "De tao van het reizen" is een uniek eerbetoon aan de lusten en lasten van reizen in haar gouden eeuw.
ISBN
9789045020082 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De titel verklapt al dat dit boek van Paul Theroux (1941-) meer is dan de som van fragmenten uit reisliteratuur. Reflectie overstijgt vaak de beschrijving. De auteur citeert zo royaal uit geschriften van talrijke collega's (en zichzelf), dat het ook een reiscompendium genoemd mag worden. Toch spelen filosofische overwegingen minstens zo'n grote rol als al die hilarische, treurige, angstige, eenzame, opwindende momenten in esthetisch verantwoord en efficiënt verpakte formuleringen. Onder de hoofdcompositie met schrijversnamen als Henri Fielding, Claude Lévi-Strauss en Paul Bowles pakt Theroux uit met de meest diverse subthema's zoals de genoegens van treinreizen; het belang van lopen; denkbeeldige verplaatsingen; intrigerende namen versus teleurstellende locaties; ongastvrijheid; én thuisblijven! Ook in deze humuslaag krioelt het van hoogst toepasselijk gekozen quotes. Theroux’ soepel verbindende en zeker ook minutieuze stijl verzekert dat al deze kruimels en zaden, ongeplet in de verb…Lees verder

Over Paul Theroux

CC BY 3.0 - Foto van/door Ramnarasimhan

Paul Edward Theroux (Medford (Massachusetts), 10 april 1941) is een Amerikaans schrijver van reisverhalen en romans. Zijn bekendste werk is The Great Railway Bazaar (1975), een verhaal over een treinreis vanuit Groot-Brittannië door West- en Oost-Europa en Azië tot aan Japan en weer terug. Naast reisboeken schrijft hij fictie. Een bekende roman is The Mosquito Coast die werd verfilmd.

Levensloop

Theroux groeide op in zijn geboorteplaats in een katholiek gezin met zeven kinderen. Zijn vader was van Frans-Canadese en zijn moeder van Italiaanse afkomst.
In 1959 slaagde hij voor de middelbare school, waarop hij ging studeren aan de Universiteit van Maine. Daar was hij actief in de beweging tegen de Vietnamoorlog. Voor het beëindigen van de opleiding stapte hij over naar de Universiteit van Massachusetts, waar hij schrijflessen volgde. In 1963 studeerde Theroux af met een "Bachelor of Arts degree".
Aan de uni…Lees verder op Wikipedia