Boek
Nederlands

Bang voor een Eng?

Paul Van Loon (auteur), Mark Janssen (illustrator)
+1
Bang voor een Eng?
×
Bang voor een Eng? Bang voor een Eng?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tom en Lien lopen in het bos. In het bos zit een Eng. Tom is heel bang, maar Lien niet. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Bang zijn
Leesniveau
AVI E3, AVI 2
Titel
Bang voor een Eng?
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2015 | Andere uitgaves
27 p. : ill.
Aantekening
Herziene uitgave van Wat zit er in het bos?
ISBN
9789027668691 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lien en Tom gaan tijdens een dagje vrij wandelen in het bos. Al gauw merkt Tom iets op in de bomen dat hij "een eng" noemt. Wat het echter juist is en of het er is, blijft lange tijd een raadsel. Om de beurt zien ze "de eng" als niets, een grap, een haas, een bal met haar of iets raars. De eng geeft op deze ideeën ook steeds een kleine repliek in vraagvorm, maar blijft zich verbergen. Tot hij luid en boos, bijna in dichtvorm, elke repliek herhaalt. Uiteindelijk gaat hij Tom en Lien achterna met als enige doel eng gevonden te worden. Maar Lien is tegendraads en vindt de eng blijkbaar lief. Tom is wel bang, zodat de eng toch nog blij en lachend kan terugkeren naar zijn moeder.

Dit verhaal van Paul van Loon is geschreven in AVI-niveau 3 voor lezers van einde eerste, begin tweede leerjaar, met korte zinnen, grote letters en een beperkt aantal bladzijden. Het thema 'bang zijn' wordt speels aangesneden op maat van het jonge publiek. De lezer heeft immers meteen door dat de eng aller…Lees verder
Tom en Lien lopen in het bos. Tom wil Lien bang maken. Hij roept dat er een Eng in de boom zit. Dan hoort Tom een stem. Waar komt die stem vandaan? Tom is nu zelf bang en vlucht uit het bos. Lien ontdekt echter wat het is. Deze uitgave op AVI-E3 is een onderdeel van een zestal boekjes voor groep drie in de reeks 'Lees! met Paul van Loon'*, verschenen ter gelegenheid van zijn 25-jarig schrijverschap. Het lettertype is duidelijk en schreefloos. Het woordgebruik is eenvoudig met hoofdletters en leestekens. Er zijn weinig tweelettergrepige woorden gebruikt en de korte zinnen beginnen steeds op een nieuwe regel. De paginagrote illustraties met overwegend groen-gele tinten ondersteunen de tekst en dienen tevens als achtergrond. Voorin staan zes rozegekleurde monsters afgebeeld. Een van hen is de Eng. Op het omslag een afbeelding van de Eng. Aantrekkelijke uitgave voor de goede beginnende lezer, te gebruiken vanaf circa zes maanden leesonderwijs. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Bang voor een Eng

Lien en Tom hebben een dagje vrij en trekken het bos in. Tom wil zijn zus bang maken. Hij wil haar een Eng tonen die in een boom zit. Maar Lien wil niet, ze is bang. Tom lacht haar uit en vertelt Lien dat het maar een grap was. Maar dan horen ze een stem. En nu wordt Tom ook bang. Ze vluchten het bos uit. De Eng gaat hen achterna. Wanneer ze eindelijk het harige wezentje te zien krijgen, vindt Lien vindt hem best lief. Maar dat maakt de Eng droevig want mensen moeten bang zijn voor hem. Gelukkig is Tom wel bang ... Dit grappige verhaal is bedoeld voor eerste lezertjes op het einde van het eerste leerjaar. De taal is dan ook heel eenvoudig. De Eng ziet er niet erg eng uit, eerder een overdreven felgekleurde knuffel. Telkens de Eng praat, wordt dat in rood gedrukt. Dat maakt het duidelijker voor de kinderen. Het verhaal is niet echt boeiend. Misschien voor kinderen met veel fantasie ...


Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties