Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De Grijpgrip

Paul Van Loon (auteur), Camila Fialkowski (illustrator)
+1
De Grijpgrip
×
De Grijpgrip De Grijpgrip
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Meester Mees, de nieuwe leerkracht van groep 7, leert de kinderen dat kennis macht is. Die heb je nodig als de Grijpgrip opduikt die dol is op kindertjes. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 9, AVI E6
Titel
De Grijpgrip
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Camila Fialkowski
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Elzenga, 2000
139 p. : ill.
ISBN
90-6692-290-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een poosje geleden kwam ik tot de ontdekking dat ik G-boeken schrijf. Daar zijn drie soorten van: griezelboeken (...), grappige boeken (...) en grumorboeken (...). Dat mijn nieuwste boek weer een G-boek zou worden, stond dus vast. Maar wat voor een? (...) Wat voor een boek dit nu precies geworden is, weet ik eigenlijk niet. Of misschien is er gewoon een nieuw soort G-boek bij gekomen: het Gripboek." Enerzijds is daar het verhaalgegeven van de aandoenlijke Meester Mees, die met veel liefde en begeestering zijn leerlingen een en ander probeert bij te brengen. Anderzijds is er de gruwelijke verhaallijn rond schooldirecteur Riller, die een crimineel netwerk heeft opgezet rond de bereiding van een verjongingsdrankje, Ejon. Bij die activiteiten is ook een van de vaders van de kinderen betrokken. Dat kind is de wat tragische Ernesto, een jongen met veel fantasie, die alleen leeft met zijn vader. Ernesto is, de dag nadat Meester Mees het verhaal van de Grijpgrip heeft verteld, spoorloos. Is h…Lees verder
Meester Mees is de nieuwe leerkracht van groep 7. Hij doet soms wat eigenaardig maar leert kinderen dat schoolvakken wapens zijn en kennis macht, vooral als de Grijpgrip je probeert te pakken. In dit verhaal van Paul van Loon lopen werkelijkheid en fictie, fantasie en humor door elkaar. Het verhaal is heel spannend en snel geschreven; het houdt de lezer bezig, hij blijft met vragen zitten. De harde kaft heeft een roze cover met een illustratie in gemengde techniek van een grijpende klauw naar een angstig kind. De stijl is treffend en onnauwkeurig. Binnenin staan kleine humoristische houtskoolschetsjes. Op de binnenflap dwarrelende veertjes die nieuwsgierigheid en spanning wekken. De korte hoofdstukken bevatten twee tot zes bladzijden en hebben korte krachtige titels van een tot twee woorden. Diverse verhaallijnen lopen langs en door elkaar en versterken de vaart van het boek: twee lopen goed af. Blijft de vraag: wie/wat is meester Mees en wat is het uitzendbureau? Vanaf ca. 9 jaar.

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia