Boek
Nederlands

Foeksia en de mislukte toverspreuk

Paul van Loon (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
+1
Foeksia en de mislukte toverspreuk
×
Foeksia en de mislukte toverspreuk Foeksia en de mislukte toverspreuk

Foeksia en de mislukte toverspreuk

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Foeksia heeft op school een verdwijnspreuk geleerd. Maar van juf Minuul mogen de heksjes alleen stenen laten verdwijnen. Dat is saai, vindt Foeksia. Totdat ineens de school is verdwenen. AVI-E6. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Heksen, Magie
Leesniveau
AVI 4, AVI M4
Titel
Foeksia en de mislukte toverspreuk
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2015
29 p. : ill.
ISBN
9789025868000 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zelfstandig te lezen achtste deeltje uit de vrolijke serie 'Foeksia de miniheks'. Op de heksenschool leren de miniheksjes een nieuwe toverspreuk van juf Minuul. Het is een verdwijnspreuk. Foeksia en haar vriendinnetje Grobje vinden het saai om stenen te laten verdwijnen, en gaan daarom stiekem met het toverboek van de juf naar buiten om op iets groters te oefenen. Per ongeluk tovert Foeksia de gehele school weg. Gelukkig helpt papa Kwark om de school terug te toveren, maar er is wel iets een klein beetje anders geworden. Een humoristisch fantasievol verhaaltje, geïllustreerd met mooie dynamische sprankelend ingekleurde pentekeningen van een halve pagina tot een dubbele pagina, die het verhaal prima aanvullen. De tekst in schreefletters bestaat uit korte zinnen met interpunctie. Elke zin begint met een hoofdletter op een nieuwe regel. Er staan wel veel lastige woorden in, als 'verdwijnspreuk' en de spreuk: 'Retour em alstubliefemo', AVI-E6. Ruime bladspiegel. Voor in het boek wordt iet…Lees verder

Foeksia en de mislukte toverspreuk

'Foeksia en de mislukte toverspreuk' is deel 8 in de serie 'zelf lezen' over de stilaan beruchte miniheks die tovenaar Kwark haar papa mag noemen. Foeksia wacht in de Heksenschool op juf Minuul want die heeft hen een nieuwe toverspreuk beloofd. Ze gaan hun eerste verdwijnspreuk leren. Foeksia heeft onmiddellijk enkele leuke ideetjes maar juf toomt haar even snel in en zegt dat ze alleen mogen oefenen op een berg stenen. Dat is te eenvoudig en te saai voor Foeksia en ze sluipt naar buiten om op iets groters te oefenen, een boom bijvoorbeeld. Maar dat gaat natuurlijk mis: in plaats van de boom is de hele school met iedereen erin weg. Uit alle macht probeert Foeksia ze terug te toveren met 'Retoer em astubliefemo'. Er komen veel weggetoverde dingen terug zoals de onderbroek van juf Minuul, alleen de school blijft weg. Foeksia beseft dat dit probleem te groot is voor een miniheks en ze roept vader Kwark te hulp. Hij leert haar dat je wat je wil terugtoveren ook moet benoemen en dat je …Lees verder

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de boe…Lees verder op Wikipedia