Boek
Nederlands

Foeksia en de spiegelheks

Paul Van Loon (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
+1
Foeksia en de spiegelheks
×
Foeksia en de spiegelheks Foeksia en de spiegelheks
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Foeksia breekt een spiegel. Opeens heeft ze alleen maar pech en is iedereen bang voor haar. Dan ontmoet ze Spiegje, die als twee druppels water op haar lijkt. Spiegje is vrijgekomen toen Foeksia de spiegel brak en haalt nu in haar naam narigheid uit.
Onderwerp
Heksen, Magie
Leesniveau
AVI 6, AVI M5
Titel
Foeksia en de spiegelheks
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2014 | Andere uitgaves
38 p. : ill.
ISBN
9789025864811 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In Foeksia en de spiegelheks laat Paul van Loon zijn vinnige miniheksje uit verschillende voorleesboeken en een bioscoopfilm opdraven in een zelfleesboek voor kinderen van het tweede leerjaar.
Heksen en spiegels gaan niet samen. Geen wonder dus dat wanneer Foeksia in eentje kijkt, de spiegel breekt. Al snel blijkt dat Foeksia’s spiegelbeeld, Spiegje, uit de spiegel ontsnapt is en allerlei gemene streken uithaalt. Natuurlijk krijgt Foeksia overal de schuld van. Wanneer de miniheks ontdekt dat Spiegje eigenlijk Grit is, een pestkop uit haar klas, vraagt ze juf Minuul om hulp. Gelukkig komt de juf snel met een plan op de proppen.
Foeksia en de spiegelheks is een grappig en sfeervol boek. De stoutmoedige Foeksia, de vaderlijke tovenaar Kwark en de sigarenrokende juf Minuul zijn sympathieke bewoners van het heksenbos, een sprookjesachtige plaats waar miniheksen geboren worden uit eieren en de dieren praten. Het boek heeft een knusse toon, maar door de pesterijen va…Lees verder
De auteur schrijft al meer dan dertig jaar voorleesverhalen over het miniheksje Foeksia en haar brommende ‘vader’ tovenaar Kwark. Ze zijn zelfs verfilmd. Nu verschijnen er ook boekjes voor beginnende lezers over het heksje, al had de uitgever het leesniveau oorspronkelijk verkeerd ingeschat, want dat is voor iets gevorderde lezers: AVI-M5. In dit eerste deeltje springt Foeksia wat wild op en neer voor een spiegel, waardoor die breekt. Dat betekent ongeluk. Er verschijnt een boze ‘spiegelheks’ die precies op Foeksia lijkt, maar allerlei gemene dingen uithaalt. Hoe kan dat? Fantasierijk verhaal, waarbij de geestige gekleurde afbeeldingen de tekst goed ondersteunen. Nu met meelees-cd (ca. 50 min.) waarop het verhaal op AVI-niveau wordt voorgelezen. Vanaf ca. 8 jaar.

Foeksia en de spiegelheks

Foeksia is een miniheksje en woont bij haar vader tovenaar Kwark. Op een dag krijgt ze een spiegel. Foeksia ziet zichzelf in de spiegel. Maar heksen houden niet van spiegels. Ze brengen meestal ongeluk. Foeksia vindt het fijn zichzelf te zien, ze maakt gekke gebaren naar het heksje in de spiegel. Ze is uitgelaten en een beetje wild en de spiegel valt in stukken. Het heksje in de spiegel kan ontsnappen en dit is de start voor ongewone situaties.
Dit boekje is AVI M4 en makkelijk te lezen. Maar gezien het thema - dubbelgangers - en omdat er nogal vaak van personage gewisseld wordt, is het verhaal misschien niet zo eenvoudig om te volgen.

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties