Boek
Nederlands

Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen

Ook verschenen als De andere werkelijkheid van Jeroen Bosch

Paul van Loon (auteur), Jeroen Bosch (illustrator), Caren Limpens (illustrator)
+1
Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen
×
Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen

Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen

Ook verschenen als De andere werkelijkheid van Jeroen Bosch

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Schrijver Paul van Loon (ik-figuur) belandt in de wereld van de kunstschilder Jeroen Bosch, waar vreemde en griezelige wezens hem achterna zitten. Kleurenillustraties naar het werk van de schilder. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen
Ook verschenen als
De andere werkelijkheid van Jeroen Bosch
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Jeroen Bosch ca. 1450-1516 Caren Limpens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2015 | Andere uitgaven
72 p. : ill.
ISBN
9789025868772 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Schrijver Paul van Loon, bekend van De Griezelbus en Dolfje Weerwolfje, belandt via een put in een Andere Werkelijkheid (AW) die hij niet kent. Het is de AW van kunstschilder Jeroen (Hiëronymus) Bosch (1450-1516) die bekend werd door zijn fantasiewereld van wonderlijke en angstaanjagende creaturen. Van Loon beschrijft in dit (reis)verhaal in de ik-stijl de vreemde wezens die hij tegenkomt in deze wereld. Het leest als een soort droom die de schrijver beleeft en zoals in een droom is er geen sprake van logica. Dat maakt het voor de lezer moeilijk om in het verhaal te komen. Doel van deze ‘vertelling’ is een kennismaking met de wereld van Bosch. De schrijver, in zijn bekende outfit met zonnebril, is als silhouet in collage aanwezig in reproducties van gedeeltes van bekende schilderijen van Bosch, waar hij wordt vergezeld door twee ‘Kopvoeters’. De tekst staat soms deels in een rustig deel van de illustraties. Herziene uitgave met o.a. nieuwe illustraties en omslag ter gelegenheid van he…Lees verder

Op zoek naar Jeroen

In het midden van de nacht wordt de auteur, Paul van Loon, wakker van een vreemd geluid. Hij rijdt met zijn Griezelbus naar Den Bosch en stopt aan het standbeeld van Jeroen Bosch. Als hij op de rand van een oude waterput neerzit, wordt hij door twee gekke kop-voetfiguurtjes over de rand geduwd. Voor hij het goed en wel beseft, komt hij in een Andere Werkelijkheid terecht. Als hij van zijn verbazing bekomen is, merkt hij dat hij in de wereld van de kunstschilder Jeroen of Hiëronymus Bosch is beland. Hij doolt rond in zijn vreemde en fantasierijke schilderijen en ontmoet er bizarre en soms angstaanjagende wezens.

De auteur vertelt zijn reis alsof het een droom is. Hij doet dat vanuit het ik-standpunt. Een lijn zit er niet echt in. Hij dwaalt als het ware van het ene tafereel naar het andere. Dat maakt het voor de lezer wat moeilijk. Van Loon beschrijft een figuur of een tafereel zonder verder in te gaan op de symboliek of de plaatsing in het gehele schilderij. Het is duide…Lees verder

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de boe…Lees verder op Wikipedia