Boek
Nederlands

Vannacht loop ik weg!

Paul van Loon (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Krakende en piepende keukenstoel Roel lijdt onder het zware gewicht van dikke oom Jaap, en besluit weg te lopen. Maar in de buitenwereld loert een hoop gevaar. Kees en zijn vader vinden de stoel en besluiten hem voortaan beter te behandelen.
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
Vannacht loop ik weg!
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2015 | Andere uitgaven
26 p. : ill.
Aantekening
Geheel herziene uitgave van Stoel loopt weg
ISBN
9789048707546 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Roel is een oude keukenstoel. Hij krijgt het soms hard te verduren, onder meer van de dikke oom Jaap, van wildebras Kees en van een krabbende poes. Hij wil weg. Bij volle maan lukt hem dat, maar de buitenwereld is vol gevaren. De keukenstoel wordt gepersonifieerd. Hij krijgt een naam, heeft gevoelens en maakt geluiden. Ook al springen ze weinig zorgzaam met hem om, toch is de familie gehecht aan de stoel en gooien ze hem niet zomaar weg. Het boek is uitgegeven in de reeks 'Lees! met Paul van Loon'. Het kreeg een kleurrijk omslag en de typische ronde uitstansing met foto van de auteur. De tekst voor jonge lezers is opgedeeld in korte hoofdstukken en tekstblokken. Hij bevat korte zinnen, veel dialogen en een eenvoudige woordenschat, AVI-E3. Kleurrijke en dynamische illustraties zorgen voor een aantrekkelijke bladspiegel. Achterin staat dat het een geheel herziene versie is van het boekje 'Stoel loopt weg' (1997), maar naast de vormgeving is ook het verhaal heel anders. Een leuk leesboek…Lees verder

Vannacht loop ik weg!

In dit boekje maken we kennis met een verrassende hoofdfiguur: een stoel. We zien hoe Roel, de oude keukenstoel, het zwaar te verduren krijgt. Dikke mensen gaan op hem zitten, de jongen uit het huis doet heel wild met hem, de poes krabt aan zijn poten … Het leven van een keukenstoel is echt geen lachertje. Op een dag komt oom Jaap op bezoek. Oom Jaap is echt dik. Hij gaat op Roel zitten. Als oom Jaap heel hard moet lachen, gebeurt er iets vreselijks: een poot van de stoel breekt af. Roel is erg ongerust over zijn lot. Zal hij nu weggegooid worden? Gelukkig zijn zijn eigenaars zo goed om hem te laten herstellen. Roels poot wordt gelijmd. Als Roel terug thuis is, is het papa die op hem komt zitten. Roel kreunt en piept, maar het helpt niet. Hij wordt niet begrepen. Daarom neemt hij een besluit: hij loopt weg. Als het nacht wordt, verdwijnt hij onder het schijnsel van de maan. Hij loopt de tuin in, zijn vrijheid tegemoet. Daarna loopt hij de laan door en maakt hij kennis met een snell…Lees verder

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties