Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vluchten voor de oorlog

Paul Van Loon (auteur), Juliëtte De Wit (illustrator)
+1
Vluchten voor de oorlog
×
Vluchten voor de oorlog Vluchten voor de oorlog
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De 13-jarige Tark moet vechten voor zijn land. Hij wil niet vechten, dus besluit hij te vluchten. Maar dat is ook niet zonder gevaar. AVI-M5. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI M5, AVI 4
Titel
Vluchten voor de oorlog
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Juliëtte De Wit
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
43 p. : ill.
ISBN
9789027668806

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 13-jarige Tark moet in dienst, het is oorlogstijd. Zijn vader en oudere broer zijn al onder de wapenen. Daarom wil moeder niet dat Tark in dienst gaat. Hij vlucht. Achternagezeten ontmoet hij onderweg een gewonde vijand en een deserterende strijder. Gezamenlijk proberen ze het strijdtoneel te ontvluchten. Deel uit de reeks 'Lees! met Paul van Loon'*. De complexiteit van het thema – de zinloosheid van oorlog – verdient een nauwgezettere uitwerking. De opzet van het boek biedt daar echter geen ruimte voor. Daardoor is het simplistisch en fragmentarisch verwoord. Verhaal verscheen oorspronkelijk in de 'Zoeklicht'-serie (1992). De zeer korte zinnen herinneren daar nog aan, AVI-M5. De oorspronkelijke illustraties zijn vervangen door realistische kleurenillustraties die enkele spannende momenten uit het verhaal uitbeelden. Voorafgaand aan het verhaal een zoekopdracht: welke illustraties horen bij het verhaal? Op de voorzijde zijn twee gaten gestanst waar je naast de foto van de auteur je…Lees verder

Vluchten voor de oorlog

Het is oorlog in het land van Tark. Hij is nog maar dertien maar moet net als zijn vader en oudere broer in dienst. Tarks mama wil dat niet en vraagt hem om te vluchten. Tark weet niet waarheen, maar hij vlucht, op zoek naar een veilige schuilplaats. Maar al gauw wordt hij achterna gezeten door soldaten. Tijdens zijn vlucht ontmoet hij een gewonde soldaat die bij de vijand hoort en een deserterende soldaat. Met zijn drieën proberen ze te ontkomen aan de oorlog. Op deze manier komt de vraag over zin en onzin van oorlog aan bod. Hoewel de drie officieel vijanden zijn van elkaar kunnen ze alleen in veiligheid geraken als ze elkaar steunen. En dat is dan meteen de moraal van het verhaal … Dit verhaal werd in 1992 al uitgegeven. Ter gelegenheid van het 25- jarig schrijverschap van Paul van Loon brengt Zwijsen een reeks uit: Lees! met Paul van Loon. In deze serie zijn de beste boeken van de auteur samengebracht. De boeken groeien mee met de leesontwikkeling van het kind. De reeks heeft als …Lees verder

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties