Boek
Nederlands

Wat hoor ik daar?

Paul Van Loon (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
+1
Wat hoor ik daar?
×
Wat hoor ik daar? Wat hoor ik daar?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Beer hoort wat op het dak. Zou het een spook zijn? Hij haalt haas en muis uit bed. Ze gaan op zoek. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI M3, AVI 1
Titel
Wat hoor ik daar?
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008 | Andere uitgaves
26 p. : ill.
Aantekening
Herziene uitgave van Een dief op het dak en Niet doen, muis!
ISBN
9789027668653

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In ieder mensenleven komen motorische momenten voor. De term is afkomstig uit de dramaturgie en staat voor een acceleratie in de ontwikkeling van de mens, soms door invloed van buitenaf, soms door eigen kunnen. Een belangrijk motorisch moment in het leven van een kind is het leren lezen. Voor het eerst verwerft het kind zelf informatie. Vanaf dat ogenblik zijn de ouders niet meer het enige referentiekader en de informatiestroom wordt groter en breder. Om op een juiste, creatieve manier te leren lezen, is het van cruciaal belang dat ouders en leerkrachten het verwervingsmechanisme adequaat instellen en begeleiden. De verbeeldingskracht wordt ontwikkeld en krijgt een plek.

Het uitgeven van (educatieve) kinderboeken is een van de instrumenten voor deze begeleiding. Bij Uitgeverij Zwijsen maken ze daar al ruime tijd werk van. Een goed voorbeeld is het onlangs verschenen Wat hoor ik daar? in de reeks 'Lezen met Paul van Loon'. Van Loons taal en stijl zijn in dit AVI M3 boek …Lees verder
Bundeling van twee verhalen over beer, muis, haas en big. In 'ik hoor een dief' laat big de andere dieren schrikken door voor spook te spelen. Hij wordt echter zelf ook voor de gek gehouden. In 'niet doen, muis!' willen haas en beer muis, die veel ondernemender is dan zij, redden uit handen van de reus. Maar deze blijkt lang niet zo eng te zijn als haas en beer denken! Eenvoudige verhaaltjes op AVI-M3 voor net beginnende lezers. De tekst bestaat uit blokjes van ongeveer zes korte zinnen en bevat alleen eenlettergrepige woorden. Gedrukt in een duidelijke, schreefloze letter. De verhaaltje zijn, gegeven de mogelijkheden, heel aardig. Omdat ze voornamelijk uit dialoog bestaan, doen ze heel levendig aan. Met veel mooi gekleurde illustraties en een afwisselende bladspiegel. Beginnende lezers worden duidelijk voor vol aangezien. Deel van de reeks 'Lees! met Paul van Loon'*, verschenen ter gelegenheid van zijn 25-jarig schrijverschap. Vanaf ca. 6 jaar.

Wat hoor ik daar?

Twee verhaaltjes in één boekje. In 'Ik hoor een dief' schrikken beer, muis en haas van een geluid. Samen zoeken ze uit waar het geluid vandaan komt. Als ze een doek (of een spook) zien bij de schuur vluchten ze snel hun huis terug in. Gelukkig herkennen ze de stem van big, maar big wordt zelf aan het schrikken gebracht door haas. Dezelfde personages komen terug in 'Niet doen, muis'. De dappere muis trekt het bos in alhoewel beer en haas hem waarschuwen voor een reus in het bos. Beer en haas willen muis niet alleen laten en volgen hem tot bij de reus. Gelukkig blijkt die heel lief te zijn. Twee heel vlot lezende verhaaltjes voor eerste lezertjes (na drie à vier maanden leesonderwijs). Met eenvoudige korte woordjes en zinnetjes wordt telkens een leuk verhaaltje opgebouwd. De verhaaltjes zijn eenvoudig maar toch ook een beetje spannend en zeker het eerste heeft een verrassend einde. De illustraties zijn eenvoudig maar mooi gedetailleerd. De verschillende dieren worden goed getypeerd e…Lees verder

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties