Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Bezette stad ; Nagelaten gedichten

Paul van Ostaijen (auteur), Gerrit Borgers (redacteur)
Heruitgave naar de 11e druk van de Verzamelde Gedichten (1996) van de Vlaamse dichter (1896-1928).
Bevat
Titel
Bezette stad ; Nagelaten gedichten
Auteur
Paul van Ostaijen
Redacteur
Gerrit Borgers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Sikkel, 2017 | Andere uitgaves
276 p.
ISBN
9789028270268 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 44 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Paul van Ostaijen (1876-1928) is wellicht de eerste wiens poëzie niet direct uitgaat van de dichter maar van het gedicht, van het woord dat zijn eigen autonomie krijgt. Of zoals Alfred Schaffer schrijft in het nawoord: het gedicht zit aan het stuur, de dichter op de achterbank. Die vernieuwing heeft de latere Nederlandse poëzie zeer beïnvloed. 'Bezette Stad' (1921) blijft daarbij ongeëvenaard door de opvallende typografie en het heel eigen geluid. Deze heruitgave en de Nagelaten gedichten zijn gebaseerd op de 11e druk van de Verzamelde Gedichten, uitgegeven in 1996 door en met een verantwoording van Gerrit Borgers. Die verantwoording is niet overgenomen; wel is een stimulerend nawoord toegevoegd. De heruitgave is prachtig verzorgd.

Over Paul van Ostaijen

Leopold Andreas (Paul) van Ostaijen (Antwerpen, 22 februari 1896 – Miavoye-Anthée, 18 maart 1928) was een modernistisch Vlaams dichter en prozaschrijver. Bij het grote publiek is hij vooral bekend om gedichten als Huldegedicht aan Singer, Rijke Armoede van de Trekharmonica, Alpejagerslied, Boem Paukeslag, Avondgeluiden, Melopee en Marc groet 's morgens de dingen. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog is hij naar Duitsland gevlucht.

Biografie

Jeugdjaren

Paul van Ostaijen was het jongste kind van een Nederlandse vader, afkomstig uit Steenbergen, en een Belgische moeder, afkomstig uit Rekem. Bij zijn geboorte kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. Op zijn tweeëntwintigste verkreeg hij ook de Belgische nationaliteit.

Op de middelbare school in Antwerpen stond Van Ostaijen bekend als een enfant terrible. Na van het Antwerpse Onze-Lieve-Vr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties