Boek
Nederlands

Verzamelde gedichten

Verzameld dichtwerk van de Vlaamse dichter (1896-1928).
Titel
Verzamelde gedichten
Auteur
Paul Van Ostaijen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1981 | Andere uitgaves
503 p.

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Meer dan honderd jaar geleden werd deze grote dichter geboren. Zijn gedichten zijn nog zeer actueel en herinneren in hun resonerend ritme dat doortrilt in de klanken nog sterk aan de poëzie van de Vijftigers, zoals zijn beeldende taaluitingen de concrete en visuele poëzie weer voor de geest halen. Dit levende dichterlijke oeuvre is vanaf de elfde druk verschenen in één band, maar met de verantwoording bij de verzamelde editie in twee delen proza en twee delen poëzie uit 1979. Die verantwoording (100 blz.) is niet onontbeerlijk, maar bevredigt zeker de nieuwsgierigheid naar de oorspronkelijke versies en varianten en verhoogt daarmee het leesgenot. Een waar monument voor een inderdaad klassiek modern schrijver.

Over Paul Van Ostaijen

Leopold Andreas (Paul) van Ostaijen (Antwerpen, 22 februari 1896 – Miavoye-Anthée, 18 maart 1928) was een modernistisch Vlaams dichter en prozaschrijver. Bij het grote publiek is hij vooral bekend om gedichten als Huldegedicht aan Singer, Rijke Armoede van de Trekharmonica, Alpejagerslied, Boem Paukeslag, Avondgeluiden, Melopee en Marc groet 's morgens de dingen. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog is hij naar Duitsland gevlucht.

Biografie

Jeugdjaren

Paul van Ostaijen was het jongste kind van een Nederlandse vader, afkomstig uit Steenbergen, en een Belgische moeder, afkomstig uit Rekem. Bij zijn geboorte kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. Op zijn tweeëntwintigste verkreeg hij ook de Belgische nationaliteit.

Op de middelbare school in Antwerpen stond Van Ostaijen bekend als een enfant terrible. Na van het Antwerpse Onze-Lieve-Vr…Lees verder op Wikipedia