Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

In het puin van het getto : het concentratiekamp Warschau

Pauline Broekema (auteur), Helma Coolman (auteur), J.Th.M. Houwink ten Cate (medewerker)
Geschiedenis van het Zwangarbeitslager Warschau, dat na de ondergang van het joodse getto van Warschau in 1943 werd opgericht.
Titel
In het puin van het getto : het concentratiekamp Warschau
Auteur
Pauline Broekema Helma Coolman
Medewerker
J.Th.M. Houwink ten Cate
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2013
254 p. : ill.
ISBN
9789089531360 (paperback)
Plaatsingssuggestie
928.8 (SISO) Kampen -Jodenvervolging (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het joodse getto van Warschau (1940-1943) is wereldberoemd, van het joodse concentratiekamp Warschau (1943-1944) heeft vrijwel niemand gehoord. Het kamp werd opgericht na het neerslaan van de opstand in het getto (april-mei '43). De Duitsers wilden alle herinnering aan het getto wegvagen en daartoe werden enkele duizenden joodse gevangenen (waaronder honderden Nederlanders) uit Auschwitz overgebracht naar Warschau om puin te ruimen en lijken op te ruimen. De auteurs weten mooi de schaarse puzzelstukken (er is zeer weinig over bekend, de administratie werd in 1944 verbrand) bijeen te brengen over de geschiedenis van het kamp, de gevangenen (uit geheel Europa) en de daders aan de hand van getuigenverklaringen en interviews, onder meer met een van de laatste Nederlandse overlevenden: Charles Blazer (Shaul Sadan). Ter gelegenheid van dit boek stelde het Herinneringscentrum Westerbork een tentoonstelling samen over kamp Warschau. Het boek is voorzien van zwart-witfoto's, een literatuurlijs…Lees verder

Over Pauline Broekema

Taetske Pauline Broekema (Groningen, 29 juni 1954) is een Nederlandse journaliste en schrijfster

Broekema, dochter van Swier Broekema, groeide op in de stad Groningen. Direct na de middelbare school, het Wessel Gansfortcollege in Groningen, koos ze voor de journalistiek. Ze begon bij de Meppeler Courant. Ze werkte daarna bij het Noordhollands Dagblad in Hoorn en vervolgens bij Hier en Nu-radio, de actualiteitenrubriek van de NCRV.

Sinds 1984 was ze redacteur-verslaggever bij NOS Nieuws. Ze noemt zichzelf een 'journalistieke alleseter met een bijzondere belangstelling voor geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen, kunst, cultuur en volksgezondheid'.

In december 2018 nam Broekema na er 34 jaar als verslaggever te hebben gewerkt, afscheid van de NOS om zich te kunnen toeleggen op het schrijven, het geven van lezingen en workshops en andere projecten. Broekema is getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze woont in het Gooi.

Bij de NOS…Lees verder op Wikipedia