Boek
Nederlands

Tekenares van Montparnasse : het eigenzinnige kunstenaarsleven van Edith Auerbach

Pauline Broekema (auteur)

Tekenares van Montparnasse : het eigenzinnige kunstenaarsleven van Edith Auerbach

Biografie van de Duits-joodse schilderes Edith Auerbach (1899-1994), met nadruk op haar verblijf in Parijs in de jaren dertig en haar ervaringen in de Tweede Wereldoorlog.
Titel
Tekenares van Montparnasse : het eigenzinnige kunstenaarsleven van Edith Auerbach
Auteur
Pauline Broekema
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2020
191 p.
ISBN
9789029541633 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 32 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Levensverhaal met fictieve elementen van de lang in vergetelheid gebleven expressionistische Duitse schilderes en tekenares Edith Auerbach (1899-1994), geboren in Keulen in een welgesteld joods gezin. Haar vader is arts en directeur van een ziekenhuis, haar moeder geeft les en haar zus zal ook arts worden. Edith studeert kunstgeschiedenis en volgt daarna, omdat ze zich als beeldend kunstenaar wil ontwikkelen, een opleiding aan een keramiekschool. In 1926 verhuist ze naar de wijk Montparnasse in Parijs, destijds het centrum van de avant-garde kunst. Al snel krijgt ze succes: ze verkoopt haar werk, exposeert, maakt deel uit van de vrouwelijke kunstenaarsgroep les vingt-deux en is vooral gevierd om haar schildersportretten, die ze vaak in een café maakt. In de Tweede Wereldoorlog wordt ze als Duitse geïnterneerd in een kamp in de Pyreneeën. Na veel ontberingen ontsnapt ze. Haar latere werk wordt onder het motto contre l’oubli (tegen het vergeten) bepaald door haar oorlogservaringen. De a…Lees verder

Over Pauline Broekema

Taetske Pauline Broekema (Groningen, 29 juni 1954) is een Nederlandse journaliste en schrijfster

Broekema, dochter van Swier Broekema, groeide op in de stad Groningen. Direct na de middelbare school, het Wessel Gansfortcollege in Groningen, koos ze voor de journalistiek. Ze begon bij de Meppeler Courant. Ze werkte daarna bij het Noordhollands Dagblad in Hoorn en vervolgens bij Hier en Nu-radio, de actualiteitenrubriek van de NCRV.

Sinds 1984 was ze redacteur-verslaggever bij NOS Nieuws. Ze noemt zichzelf een 'journalistieke alleseter met een bijzondere belangstelling voor geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen, kunst, cultuur en volksgezondheid'.

In december 2018 nam Broekema na er 34 jaar als verslaggever te hebben gewerkt, afscheid van de NOS om zich te kunnen toeleggen op het schrijven, het geven van lezingen en workshops en andere projecten. Broekema is getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze woont in het Gooi.

Bij de NOS…Lees verder op Wikipedia