Boek
Nederlands

Slapen!

Pauline Oud (auteur)
+1
Slapen!
×
Slapen! Slapen!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Tien kleine muisjes moeten gaan slapen. Dat loopt niet van een leien dakje. Muisje één vindt zijn pyjama niet, muisje twee knoeit met de tandpasta, muisje drie is niet snel genoeg voor een plasje op het potje enz. Op elke bladzijde krijgt de lezer een vraag.
Onderwerp
Slapen gaan, Tellen
Titel
Slapen!
Auteur
Pauline Oud
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013 | Andere uitgaven
[26] p. : ill.
ISBN
9789044819342 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Slapen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De titel van dit vrolijke prentenboek in groot formaat suggereert dat tien muisjes gaan slapen maar de tekst zegt het al: 'Hun tien bedjes staan daar, maar... zijn de muisjes wel klaar?', waarbij boven aan de bladzijde tien lege bedjes op een rij zijn getekend. Op de zachtgekleurde illustraties, die allemaal dubbele pagina's beslaan, met zwartomlijnde figuren en een pastelkleurige achtergrond, is te zien - en in tweeregelige rijmpjes te lezen - dat er eerst nog heel wat moet gebeuren voordat de muisjes hun bedje in kunnen duiken. Muisje één moet zijn pyjama nog opzoeken, muisje twee z'n tanden poetsen en muisje drie moet nog een plasje doen. Op de tekeningen is te zien dat dit gepaard gaat met veel geknoei. Kinderen kunnen actief meezoeken naar verloren voorwerpen en bovendien tellen hoeveel muisjes er al bed liggen. Boven aan de bladzijde wordt namelijk steeds een 'gevuld' muizenbedje in de rij bijgezet. De schrijfster/illustratrice is bekend van vele peuterboeken, o.a. over Fien en …Lees verder

Tien kleine muisjes. Slapen!

Bedtijd voor tien kleine muisjes. Maar zijn ze er wel klaar voor? Muisje één is zijn pyjamaatje kwijt, muisje twee knoeit tijdens het tandenpoetsen, terwijl muisje drie nog snel een plasje moet doen. Telkens wordt er een vraag gesteld over wat je op de prent ziet. Eén voor één komen zo de verschillende rituelen voor het slapengaan aan bod. In een band boven de dubbele pagina's groeit het aantal bedjes waarin een muisje ligt, aan. Eentje is altijd nog leeg. Zo kan de kleuter tellen tot tien, want bij de welterusten-kusjes aan alle broertjes en zusjes liggen ze alle tien in bed.
De zoek- en de telopdrachten zijn op peuter- en kleuterrmaat. Paulien Oud borduurt verder op eerdere boekjes zoals Fien en Milo en komt hierdoor niet echt origineel uit de hoek. Opvallend in deze reeks zijn de mooie motiefjes op de afgebeelde stoffen, maar voor de peuters zijn de eenvoud, de grapjes op peuterniveau en de schattige muisjes wellicht de grootste troef.

Over Pauline Oud

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Hannah Nijland

Paulina Maria Oud (Hilversum, 10 maart 1963) is een Nederlands illustratrice, schrijfster en ontwerpster.

Biografie

Oud werd geboren als jongste in een gezin met twee kinderen. Haar moeder was kleuterleidster en haar vader bouwkundig tekenaar. Als kind was zij veel te vinden in het atelier van haar grootvader Johannes Oud, die naast zijn huisschildersbedrijf actief was als kunstschilder. Van 1980 tot 1985 studeerde zij aan de Academie voor Beeldende Kunsten Utrecht. Op de kunstacademie startte zij aanvankelijk met grafische vormgeving maar in haar derde jaar stapte zij over naar de autonome studierichting Grafiek.

Na een aantal jaren als vrij beeldend kunstenaar en docente Tekenen en Schilderen gewerkt te hebben, illustreerde Oud haar eerste kinderboek in 1996. Hierna volgden vele boeken voor diverse auteurs, onder wie Arend van Dam, Thea Dubelaar, Liesbeth van der Jagt, Anneke Scholtens en …Lees verder op Wikipedia