Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Eerste liefde, laatste hart : memoires over een jeugdliefde

Pauline Slot (auteur)
+1
Eerste liefde, laatste hart : memoires over een jeugdliefde
×
Eerste liefde, laatste hart : memoires over een jeugdliefde Eerste liefde, laatste hart : memoires over een jeugdliefde

Eerste liefde, laatste hart : memoires over een jeugdliefde

Beschrijving van de tienerjaren van de schrijfster en van haar relatie met haar jeugdvriend Erik.
Titel
Eerste liefde, laatste hart : memoires over een jeugdliefde
Auteur
Pauline Slot
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
221 p.
ISBN
9789029526289 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Prille liefde, een project

MEMOIRES

 

De beginzin mag er zijn: 'Erik was mijn eerste liefde en mijn eerste dode.' Later blijkt Erik het vriendje te zijn geweest van schrijfster en hoofdpersoon Pauline Slot, tussen haar 16de en 18de, en vier jaar daarna haar eerste dode. Een springerige jongen met veel plannen, bij wie de dood een spaak in het wiel stak. Kanker. Hij was pas 25.

En ja, zo'n eerste liefde, die hakt erin. In het boeiendste deel van deze memoires roept Slot krachtig hun prille liefde op, eind jaren zeventig. Daarbij wordt ze geholpen door Eriks dagboeken en brieven aan haar. Haar brieven zijn verdwenen. Wie heeft ze weggegooid? Erik?

Ze zijn schattig, deze twee. Doodernstig. Allebei schrijven ze dromerige, melancholieke liedjes; die van Erik gaan vaak over de dood. Somberte was in de mode. De bom zou toch wel vallen. Ze zijn ook nogal braaf. Ze dromen over later, als ze een eigen huisje hebben en twee kinderen. Verbijsterend is hoe gehoorzaam ze zijn aan hun ouders, die eerst niet willen dat z…Lees verder

Schrijfster Pauline Slot vertelt, vanuit haar huis in de Duitse Eifel, over haar tienerjaren en haar relatie met Erik toentertijd, die enkele jaren later kwam te overlijden. Ze haalt herinneringen aan hem en het stiekem afspreken op met de brieven die ze naar elkaar schreven. Ze geven je een indringende blik in het leven van Slot. De zin 'het is een jarenvijftigworsteling in 1977' slaat de spijker op zijn kop. Slot (1960) debuteerde in 1999 met 'Zuiderkruis' en sindsdien verschenen nog zes romans. 'Eerste liefde, laatste hart’ is haar derde literaire non-fictieverhaal. Ze zet met dit boek op sublieme wijze een beeldend en evocatief verhaal neer. Kwaliteit voor een breed publiek.

Over Pauline Slot

Pauline Slot (Den Haag, 1960) is een Nederlands schrijfster.

Biografie

Slot bracht haar jeugd in Den Haag en Zoetermeer door. Ze studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Leiden met als specialisatie taalbeheersing. In 1988 ging ze werken aan de Universiteit van Amsterdam. Daar schreef ze een proefschrift over retorische vragen, dat in 1995 in een gepopulariseerde versie verscheen onder de titel Vroeg ik jou wat?. In 1993 ging zij 15 maanden op wereldreis per fiets door Australië, Nieuw-Zeeland en Canada en bezocht Fiji en de Cookeilanden. Haar ervaringen inspireerden haar tot haar debuutroman Zuiderkruis, die in 1999 verscheen en waarvan inmiddels ruim 130.000 exemplaren verkocht zijn. Ze heeft een eigen bedrijf voor freelance redactie en schrijftraining.

Bibliografie

Inleidende publicaties TaalbeheersingLees verder op Wikipedia