Boek
Nederlands

Stad van God

Paulo Lins (auteur)
In een sloppenwijk in Rio de Janeiro, waar geweld en corruptie heersen, raken de bewoners al op heel jonge leeftijd op het verkeerde pad.
Titel
Stad van God
Auteur
Paulo Lins
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Cidade de Deus
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2005
379 p.
Aantekening
Verfilmd als : City of God
ISBN
90-263-1893-6

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Toen de roman Cidade de Deus (Stad van God) in 1997 in Brazilië verscheen, werden er amper twaalfduizend exemplaren van verkocht. In zijn vuistdikke boek noteert de antropoloog en auteur Paulo Lins -- zelf geboren in een favela van Rio de Janeiro -- afstandelijk zijn observaties over het geweld en de verschillende stadia van de misdaden die de (soms zeer) jonge macho's (haast) gewetenloos uitvoeren. Af en toe wordt Lins wel poëtisch, maar meestal beperkt hij zich tot een droog en direct verteld relaas dat veel weg heeft van een bittere avonturenroman en zich verre houdt van elk antropologisch traktaat.

Paulo Lins schetst zelfs niet eens de politieke context,enkele korte paragrafen niet te na gesproken. Maar dat ligt volledig in de lijn van zijn bedoelingen: een afstandelijk verslag maken voor een lezer die al lezend meegezogen wordt in een werkelijkheid die hem bij de keel grijpt. En die opeens heel nabij lijkt. Te vergelijken met het weergaloze In cold blood…Lees verder
Dit boek schetst een meedogenloos beeld van het leven in de favelas van Rio de Janeiro. Gewelddadige, aan drugs verslaafde jongeren leven van roofovervallen en drugshandel. Het recht van de sterkste of liever gezegd de best bewapende bepaalt de gang van zaken, in een milieu waarin mensen met een 'normale' baan als losers worden beschouwd en de politie net zo corrupt is als de boeven. Het boek bestaat uit drie verhalen, gecentreerd rondom personages uit de wijk Cidade de Deus (Stad van God): Hel, Musje en Jo Kleintje. Maar deze hoofdpersonen zijn slechts enkele voorbeelden van een lange reeks van personages met kleurrijke namen, die allen gemeen hebben dat ze weinig perspectief hebben om uit de vicieuze cirkel van geweld en armoede te geraken. Paulo Lins (1958) groeide zelf op in een sloppenwijk van Rio en werkte er later als antropoloog. Dit is zijn debuut als romanschrijver. Vrij kleine druk.