Als twee vrouwen, een torero en een balletdanseres in coma zijn geraakt, ontmoeten een echtgenoot en een verpleger elkaar in het ziekenhuis en sluiten vriendschap.
Titel
Hable con ella
Regisseur
Pedro Almodóvar
Acteur
Javier Cámara Darío Grandinetti Leonor Watling Lola Dueñas
Componist
Alberto Iglesias 1955-
Taal
Spaans
Uitgever
Cinéart, [2020] | Andere uitgaven
1 dvd-video
Oorspr. opname
2002
Speelduur
107 min.
Aantekening
Spaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5051083153041
mooov
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Spaans drama (2002) van Pedro Almodóvar (Dolor y gloria, Todo sobre mi madre*), met Rosario Flores, Javier Camara (Truman), Dario Grandinetti (Rojo), Leonor Watling (My life without me) en Mariola Fuentes (Los abrazos rotos). Een stierenvechtster ligt na een fataal stierengevecht in coma in het ziekenhuis. De man die verliefd op haar is, zit naast haar bed en ontmoet een verpleger. De jonge balletdanseres op wie de verpleger verliefd is, en die hij stalkte, ligt ook in coma in het ziekenhuis. Voorheen kon hij haar alleen op afstand bewonderen, nu kan hij ‘met’ haar praten. Hij raadt dat de man, met wie hij bevriend raakt, ook aan. Beoordeling IMDb: 7,9. Kevin Toma (Filmkrant 24-11-’10): ‘In elk geval wordt Hable con ella door deze zijwegen een verfrissend spontane film, waarin Pina Bausch, microlijfjes en comateuze vrouwen samen meer over liefdesverlies vertellen dan een simpel verhaal ooit zou kunnen’. VPRO Cinema: ‘het zijn niet de twee krachteloze mannen, maar in al hun stille pass…Lees verder

Over Pedro Almodóvar

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Pedro Almodóvar Caballero (Calzada de Calatrava, 25 september 1949) is een Spaanse filmregisseur.

Almodóvar begon zijn carrière in de jaren van de movida madrileña. Na de dood van Franco en het proces van democratisering dat daarop volgde, uitten jonge kunstenaars zich met werk dat als provocerend, soms zelfs choquerend werd ervaren. In zijn films komen nu nog steeds (maar in die tijd helemaal) thema's als prostitutie, homoseksualiteit, drugsgebruik, travestie, transseksualiteit en misstanden in de katholieke kerk aan de orde.

De regisseur heeft een sterke voorkeur voor een aantal actrices die in veel van zijn films terugkeren, zoals:

  • Carmen Maura (treedt op in 7 films van Almodóvar)
  • Chus Lampreave (7 films)
  • Rossy de Palma (8 films)
  • Penélope Cruz (7 films en 1 korte film)
  • Marisa Paredes (5 films)
  • Cecilia Roth (5 films)
  • Julieta Serrano (5 films)
  • Victoria Abril (4 films)
  • K…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek