Schoonheidsspecialiste Kika heeft een moeizame relatie met haar vriend, haar schoonvader (een Engelse bohemien) en de criminele broer van de huishoudster.
Onderwerp
Voyeurisme
Titel
Kika / written and directed by Pedro Almodóvar
Regisseur
Pedro Almodóvar
Acteur
Peter Coyote Véronica Forqué Victoria Abril
Taal
Spaans
Uitgever
Cinéart, [2021] | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1993
Speelduur
109 min.
Aantekening
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5051083167956

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 46 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Spaans satirisch drama (1993) van Pedro Almodóvar (Dolor y gloria, Volver, Hable con ella). Met Peter Coyote (E.T., Bitter moon), Veronica Forqué (Tenemos qué hablar, Reinas), Victoria Abril (Tacones lejanos), Rossy de Palma (Mujeres al borde de un ataque nervios, La flor de mi secreto) en Alex Casanovas. Won een Goya voor beste vrouwelijke hoofdrol. Kika, een naïeve, optimistische schoonheidsspecialiste woont samen met Ramón, die regelmatig in een coma wegzakt. Pablo, een pornoster, zit gevangen voor verkrachting, ontsnapt, duikt onder bij Kika en leeft zijn seksuele wensen op haar uit. Een gluurder neemt dat op en de tape belandt bij een riooljournaliste. Beoordeling IMDb: 6.5. VPRO Cinema: ‘Kika is een typische vroege Almodóvar-film, met veel vreemde personages, rappe dialogen en een maf verhaal’ (4 sterren). Carmen M. Nelstein (Filmkrant 2-12-‘10): ‘In Kika neemt Almodóvar de macht van de media onder de loep. Victoria Abril speelt een primeurgeile televisie-presentatrice in een fu…Lees verder

Over Pedro Almodóvar

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Pedro Almodóvar Caballero (Calzada de Calatrava, 25 september 1949) is een Spaanse filmregisseur.

Almodóvar begon zijn carrière in de jaren van de movida madrileña. Na de dood van Franco en het proces van democratisering dat daarop volgde, uitten jonge kunstenaars zich met werk dat als provocerend, soms zelfs choquerend werd ervaren. In zijn films komen nu nog steeds (maar in die tijd helemaal) thema's als prostitutie, homoseksualiteit, drugsgebruik, travestie, transseksualiteit en misstanden in de katholieke kerk aan de orde.

De regisseur heeft een sterke voorkeur voor een aantal actrices die in veel van zijn films terugkeren, zoals:

  • Carmen Maura (treedt op in 7 films van Almodóvar)
  • Chus Lampreave (7 films)
  • Rossy de Palma (8 films)
  • Penélope Cruz (7 films en 1 korte film)
  • Marisa Paredes (5 films)
  • Cecilia Roth (5 films)
  • Julieta Serrano (5 films)
  • Victoria Abril (4 films)
  • K…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek