Een jongen die tijdens zijn schooltijd misbruikt is door zijn leraar, keert tien jaar later als travestiet terug om hem te chanteren.
Titel
La mala educación
Regisseur
Pedro Almodóvar
Acteur
Gael García Bernal 1978- Daniel Giménez Cacho Fele Martínez
Taal
Spaans
Uitgever
Cinéart, [2020] | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2004
Speelduur
101 min.
Aantekening
Spaans gesproken, Nederlandse ondertitels
EAN
5051083153058

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Spaanse speelfilm uit 2004 van Pedro Almodóvar (Dolor y gloria; All about my mother) met in de hoofdrollen Gael García Bernal (Y tu mama tambien), Fele Martínez en Daniel Giminez-Cacho. Ignacio, een jongen die tijdens zijn schooltijd misbruikt is door zijn leraar, keert tien jaar later als travestiet terug om hem te chanteren. Hij schrijft er een boek over dat door zijn toenmalige schoolvriendje en eerste liefde, die nu een bekend regisseur is, verfilmd wordt. Maar niet iedereen is wie hij zegt te zijn. Koen Kleijn (Algemeen Dagblad 26-8-'04) noemt de film spannend, broeierig, geil en geestig: '(...) Almodóvar heeft zijn draden razend knap in elkaar gevlochten en er wordt met overgave gespeeld, met de jonge Mexicaanse superster Bernal als één bonk zinderende erotische energie in middelpunt. (...) Het is zeker een kraker, misschien wel een klassieker.' Jan Pieter Ekker (Volkskrant 26-8-'04): '(...) De belangrijkste ingrediënten van La visita én La mala educación zijn die van de film no…Lees verder

Over Pedro Almodóvar

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Pedro Almodóvar Caballero (Calzada de Calatrava, 25 september 1949) is een Spaanse filmregisseur.

Almodóvar begon zijn carrière in de jaren van de movida madrileña. Na de dood van Franco en het proces van democratisering dat daarop volgde, uitten jonge kunstenaars zich met werk dat als provocerend, soms zelfs choquerend werd ervaren. In zijn films komen nu nog steeds (maar in die tijd helemaal) thema's als prostitutie, homoseksualiteit, drugsgebruik, travestie, transseksualiteit en misstanden in de katholieke kerk aan de orde.

De regisseur heeft een sterke voorkeur voor een aantal actrices die in veel van zijn films terugkeren, zoals:

  • Carmen Maura (treedt op in 7 films van Almodóvar)
  • Chus Lampreave (7 films)
  • Rossy de Palma (7 films)
  • Penélope Cruz (6 films)
  • Marisa Paredes (5 films)
  • Cecilia Roth (5 films)
  • Julieta Serrano (5 films)
  • Victoria Abril (4 films)
  • Kiti Manver (4 fi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek