Boek
Engels

The bookshop ; The gate of angels ; The blue flower

Penelope Fitzgerald (auteur), Frank Kermode (inleider)

The bookshop ; The gate of angels ; The blue flower

In de reeks:
Bevat
Titel
The bookshop ; The gate of angels ; The blue flower
Auteur
Penelope Fitzgerald
Inleider
Frank Kermode
Taal
Engels
Uitgever
London: Everyman's Library, 2001
XXXIII, 472 p.
ISBN
9781857152470 (Everyman's library, hardback) 9781400041268 (Alfred A. Knopf, hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Drie eerder apart verschenen romans van de vorig jaar overleden auteur, die met "Offshore" in 1979 de Booker Prize won. In "The bookshop"* opent een jonge weduwe een boekwinkel in een klein stadje, maar houdt daarbij geen rekening met enkele kwaadwillende personen die haar het leven moeilijk maken. In "The gate of angels"** zien een jonge universitair docent in spé en een arme verpleegster zich begin twintigste eeuw voor onvermoede problemen geplaatst wanneer ze ondanks hun klassenverschil een relatie willen opbouwen. In "The blue flower"*** wordt de begaafde Fritz von Hardenberg, later bekend als de dichter Novalis, aan het eind van de achttiende eeuw verliefd op een meisje van twaalf. De auteur heeft een droge, geestige stijl van schrijven. Ze veroordeelt niets en niemand, maar kan scherp observerend en heel subtiel een bepaalde sfeer oproepen. Mooi verzorgd uitgegeven op crèmekleurig papier en met een bladwijzer, voorzien van een nieuwe introductie door Frank Kermode (12 p.) en een…Lees verder

Over Penelope Fitzgerald

Penelope Fitzgerald (Lincoln, 17 december 1916 - Londen, 28 april 2000), was een Engels schrijfster. In 2008 werd ze door The Times uitgeroepen tot een van de beste 50 Britse auteurs sinds 1945. Haar boek Offshore (1979) won de Booker Prize en haar boek The Blue Flower werd in 2012 door The Observer in de top tien beste historische romans geplaatst en won de National Book Critics Circle Award.

Fitzgerald werd geboren als dochter van E. V. Knox en Christina Hicks, dochter van een bisschop. Ze was een nichtje van Alfred Dillwyn Knox. Ze studeerde af in 1938 van Somerville College van de Universiteit van Oxford. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze voor de BBC. In 1942 trouwde ze met Desmond Fitzgerald. Ze werd later lerares, onder andere van Camilla Parker Bowles, Anna Wintour en Helena Bonham Carter.

Bibliografie

Biografieën

Suggesties