Boek
Engels

The means of escape

The means of escape

Genre:
Bundel met acht verhalen over de absurditeit in het menselijk gedrag.
Titel
The means of escape
Auteur
Penelope Fitzgerald
Taal
Engels
Uitgever
London: Flamingo, 2000 | Andere uitgaves
116 p.
ISBN
0-00-710030-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel met acht verhalen van de in april 2000 overleden auteur. Korte stukken proza, subtiel, humoristisch en met groot observatievermogen geschreven rond één thema: de absurditeit in het menselijk gedrag. Het titelverhaal speelt in Australië rond 1890, waar een gevangene ontsnapt met de hulp van een domineesdochter en passant hun huishoudster meeneemt. In het zevende verhaal wordt de draak gestoken met de openstelling van grote landhuizen in Engeland, verder over Engelse schilders op vakantie in Bretagne, een Mahler-dirigent die als een kluizenaar in Schotland woont en een boer op een afgelegen plaats in Australië, die postduiven gebruikt om de huisarts te roepen. Dit is een juweeltje van stijl en inhoud!

Over Penelope Fitzgerald

Penelope Fitzgerald (Lincoln, 17 december 1916 - Londen, 28 april 2000), was een Engels schrijfster. In 2008 werd ze door The Times uitgeroepen tot een van de beste 50 Britse auteurs sinds 1945. Haar boek Offshore (1979) won de Booker Prize en haar boek The Blue Flower werd in 2012 door The Observer in de top tien beste historische romans geplaatst en won de National Book Critics Circle Award.

Fitzgerald werd geboren als dochter van E. V. Knox en Christina Hicks, dochter van een bisschop. Ze was een nichtje van Alfred Dillwyn Knox. Ze studeerde af in 1938 van Somerville College van de Universiteit van Oxford. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze voor de BBC. In 1942 trouwde ze met Desmond Fitzgerald. Ze werd later lerares, onder andere van Camilla Parker Bowles, Anna Wintour en Helena Bonham Carter.

Bibliografie

Biografieën