Boek Nederlands

Net als jij

Net als jij

  • Vanaf 3-5 jaar
In veel tekeningetjes in kleur en korte teksten worden allerlei zaken rond de rechten van het kind behandeld. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Net als jij / tekst en ill. Pernilla Stalfelt
Auteur
Pernilla Stalfelt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Lika som bar
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Hoogland en Van Klaveren, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-76347-11-5
Plaatsingssuggestie
600.5 (SISO) Lichaam (ZIZO) Anders zijn (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 48 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Net als jij is een bijzonder mooi uitgewerkt boek. Het gaat over gevoelens, anders zijn en pesten en heeft dezelfde heerlijke aanpak als Het poepboek(2000) en Het boek van de dood(2000). De eerste bladzijden handelen over het verschil tussen mensen, hoe saai het zou zijn als iedereen er hetzelfde zou uitzien. Maar we hebben allemaal een hart, een buik, ogen, haar. Daarna worden de verschillende mogelijkheden qua uiterlijk, taal, geloof, capaciteiten e.d. uitgewerkt. Stalfelt heeft een wonderbaarlijke manier om gevoelens op te roepen, ze doet dat in dit boek met de mooie 'zielmetafoor'. Als iemand gepest wordt, komt er een kras op zijn ziel. Heel eenvoudig, rechttoe-rechtaan, en zeer herkenbaar. Het waarom van pesten krijgt ook aandacht, de actie-reactie die slaan of treiteren tot gevolg hebben en de oorzaak van lelijk gedrag van anderen.

Op de achterflap staat een vereenvoudigd uittreksel uit de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties en hoewel het bo…Lees verder
Aan de hand van zeer eenvoudige kindertekeningetjes in kleur worden de rechten van het kind verteld, bv. als alle mensen gelijk zouden zijn (tekeningen van 4 dezelfde mensen, die hetzelfde denken, hetzelfde zeggen enz.), als je zelf zou mogen kiezen hoe je eruit zou zien. Uiteindelijk wordt toegewerkt naar het respectvol met elkaar omgaan. Het taalgebruik is eenvoudig in dit mooi uitgevoerde boek. De doelgroep moet gezien de tekeningen gezocht worden bij kinderen van 5 tot 7 jaar, maar daar is de boodschap te moeilijk voor. De doelgroep van de boodschap zal zich wellicht niet aangesproken voelen door de wat kinderachtige wijze waarop deze aangeboden wordt. Eerder verschenen in dezelfde uitvoering 'Het poepboek' en 'Het boek van de dood'*. Bevat geen inhoudsopgave of ander register.