Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Alfred Hitchcock

Peter Ackroyd (auteur), Arie Storm (vertaler)
Biografie van de wereldberoemde Britse regisseur (1899-1980).
Onderwerp
Hitchcock, Alfred
Titel
Alfred Hitchcock
Auteur
Peter Ackroyd
Vertaler
Arie Storm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Alfred Hitchcock
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2016
301 p., [8] p. pl.
ISBN
9789021400792 (paperback)
Plaatsingssuggestie
798.53 (SISO) Acteurs - Regisseurs ; Acteurs - Regisseurs (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nederlandse vertaling van de overtuigende biografie van de wereldberoemde Britse regisseur (1899-1980) met de bijnaam The Master of Suspense, voor een breed publiek door de veelgeprezen auteur en biograaf (van Dickens, Blake, Shakespeare). De kracht van dit boek over Hitchcock, die samen met het filmmedium opgroeide, ligt hierin dat het de auteur niet alleen lukt om een compact en evenwichtig beeld te schetsen van wat in eerdere geschriften en andere uitlatingen bekend is over de iconisch dikbuikige, angstige en nerveuze, maar ook pragmatische en steeds het experiment aangaande, uiterst vakkundige Brit. Hij plaatst tevens nuancerend commentaar bij mythische verhalen (dat hij jong werd opgesloten in een politiecel, wat de oorzaak van zijn angsten was) of diens opinies (een film is minder als hij niet meteen succesvol is). Het is vooral informatief over het onstaan, receptie, thema's en receptie van zijn filmoeuvre. Ook de donkere kanten komen aan bod, zoals zijn seksuele preoccupaties …Lees verder

Over Peter Ackroyd

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Antony Medley / http://www.antonymedley.co.uk/

Peter Ackroyd (Londen, 5 oktober 1949) is een Engels criticus en schrijver, vooral bekend van zijn romans en biografieën.

Leven en werk

Ackroyd werd opgevoed door zijn moeder, nadat zijn vader de familie had verlaten toen hij nog een baby was. Al op zijn vijfde las hij kranten en op negenjarige leeftijd schreef hij een verhandeling over Guy Fawkes. Naar eigen zeggen wist hij al op zevenjarige leeftijd dat hij homoseksueel was.

Ackroyd studeerde Engels aan de Universiteit van Cambridge en later aan de Yale-universiteit. Na afronding van zijn studies, in 1973, trad hij in dienst bij het tijdschrift The Spectator. Tegenwoordig is hij hoofdredacteur op de literatuurafdeling van de Times. Met regelmaat verschijnt hij ook op radio en televisie.

Ackroyd begon zijn literaire carrière in de jaren zeventig met het schrijven van poëzie. Zijn romandebuut kwam in 1982 met The Great Fire of London, dat een soort bewer…Lees verder op Wikipedia

Suggesties