Boek
Nederlands

Mijn kind is bang en ik ook : opvoeden tot weerbaarheid

Mijn kind is bang en ik ook : opvoeden tot weerbaarheid

Pedagogische adviezen om verstandig om te gaan met angsten bij kinderen en om seksueel misbruik bij kinderen te herkennen en te voorkomen.
Titel
Mijn kind is bang en ik ook : opvoeden tot weerbaarheid
Auteur
Peter Adriaenssens
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 1997
238 p.
ISBN
90-209-3120-2
Plaatsingssuggestie
416.5 (SISO) Opgroeien - Opvoeden ; Emoties - Relaties (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sinds de zaak Dutroux is kindermisbruik een algemeen thema geworden. De pedagoog Adriaenssens zet in deze studie uiteen dat angst van kinderen en van ouders voor gevaren van kinderen een natuurlijk verschijnsel is, waar verstandig mee kan worden omgegaan. De eerste helft van dit boek bestaat uit algemene richtlijnen om in de opvoeding van jongs af aan angsten te herkennen, te bespreken en te zorgen dat een kind in een veilige omgeving weerbaar wordt. De tweede helft is meer specifiek gericht op het herkennen en voorkómen van de vele vormen van seksueel misbruik van kinderen. De nadruk wordt gelegd op een veilige en open gezinsrelatie, waarin alles bespreekbaar is. Duidelijke uiteenzettingen, praktische voorbeelden en doeltreffende suggesties zullen ouders helpen verstandig met de (gevoelens van) kinderen om te gaan. Met literatuuropgave met publicaties uit Nederland en België en een trefwoordenregister. Voor een breed publiek.

Over Peter Adriaenssens

CC BY 2.5 - Foto van/door Steven Fruitsmaak

Peter Frans Ghislain Adriaenssens (Wilrijk, 3 september 1954) is Belgisch kinder- en jeugdpsychiater, en deeltijds hoofddocent aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast is hij directeur van het Vertrouwenscentrum kindermishandeling van Vlaams-Brabant en Kliniekhoofd kinderpsychiatrie Universitair Ziekenhuis Leuven (UZ Leuven).

Bibliografie

Hij is tevens auteur van verschillende artikelen, verhandelingen en boeken (meestal uitgegeven bij Lannoo over jongeren en opvoeding)

  • Opvoeden is een groeiproces - wegwijzer voor vaders en moeders (1995)
  • Mijn kind is bang en ik ook - opvoeden tot weerbaarheid (1997)
  • Van hieraf mag je gaan - over opvoeden van tieners (1998)
  • Tien manieren om je ouders te versieren - succesvol onderhandelen met je ouders (2000)
  • Opvoeden tot weerbare kwetsbaarheid (2000)
  • Praten met je tiener: de stap van dis…Lees verder op Wikipedia

Suggesties