Boek
Nederlands

De ontdekking van Mascha

Peter De Zwaan (auteur)
+1
De ontdekking van Mascha
×
De ontdekking van Mascha De ontdekking van Mascha

De ontdekking van Mascha

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Tien kinderen, die allemaal gepest worden omdat ze afwijken van de andere schoolkinderen, hebben samen een geheime club en een geheim clubhuis. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
De ontdekking van Mascha
Auteur
Peter De Zwaan
Taal
Nederlands
Uitgever
Arnhem: Ellessy, 2000
141 p.
ISBN
90-70282-70-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tien kinderen, tien watjes. "Een watje is gewoon een watje, maar tien watjes... dat is uitkijken". Voor wie het begrip 'watje' niet kent, volgens Van Dale is het een lullig kereltje, een doetje. De 10 watjes in dit verhaal, drie meisjes en zeven jongens, vormen een club die ze 'Watjes Wereld' noemen. Dat is ook de titel van een serie waarvan dit boek het tweede deel is. Voor wie het eerste deel (Smart) miste, wordt in het eerste hoofdstuk duidelijk gemaakt wie die watjes zijn, op de achterflap is een beknopt signalement te vinden. In de loop van het verhaal komen hun zeer uiteenlopende karaktertrekken naar voren en bij enkelen ook de gezinssituatie. Een eenvoudige intrige: van het bouwterrein vlakbij hun clubhuis worden waardevolle gereedschappen gestolen. Door een toeval vinden de kinderen die spullen terug tussen allerlei rommel die in hun clubhuis is opgeslagen. Het lijkt erop of de dieven het willen doen voorkomen dat de watjes er schuldig aan zijn. Of de vader van een van …Lees verder
Het tweede deel uit de serie 'Watjes wereld' na 'Het geheim van Smart'. Een aantal kinderen die gepest worden, vormt een vriendenclub. Ze hebben een eigen clubhuis en lossen met elkaar een diefstal op. Realistisch verhaal met veel dialogen. Het geheel leest gemakkelijk en boeit wel qua inhoud, al blijft het voorspelbaar. De 'pestredenen' en vooral de uitwerking ervan zijn clichématig en doen wat 'modieus' aan. De achterflapbeschrijving klopt niet wat betreft de vermelding tien kinderen uit groep acht; sommige kinderen zijn ouder en bezoeken het voortgezet onderwijs. Het boek kan gebruikt worden bij het thema pesten en/of vriendschap in groep zeven/acht.

Suggesties